fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Комеморација јасеновачким жртвама

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-zrtve-naslovna.jpgУ Њуjорку одржана комеморациjа жртвама у злогласном Јасеновачком логору у Независноj Држави Хрватскоj, помен слузили прота Ђокан Маjсторовић и jевреjски рабин. Холокауста и милиона жртава у концентрационим логорима треба се сећати увек, да се слични злочини не понове више никада и нигде, истакнуто jе на годишњоj конференциjи ЈРИ.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-zrtve-naslovna.jpg

У Њуjорку одржана комеморациjа жртвама у злогласном Јасеновачком логору у Независноj Држави Хрватскоj, помен слузили прота Ђокан Маjсторовић и jевреjски рабин. Холокауста и милиона жртава у концентрационим логорима треба се сећати увек, да се слични злочини не понове више никада и нигде, истакнуто jе на годишњоj конференциjи ЈРИ.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-zrtve-2.jpg

Мирjана Јовановић

Њуjоршки Институт за проучавање злочина у Јасеновцу, jедина установа коjа се бави овом тематиком изван бивше Југославиjе, организовао jе и ове године годишњи комеморативни скуп за седам стотина хиљада Срба Јевреjа и Рома коjи су на наjсуровиjи начин мучени и побиjени у злогласним логорима у Јасеновцу и Староj Градишки. Главни говорник на овогодишњем скупу била jе историчар геноцида и борац за људска права из Шваjцарске, Мирjана Јовановић. Она jе, као врсни историчар и истраживач, указала на узроке и последице jедног од наjстравичниjих злочина, коjи су се догодили током Другог светског рата, а све то jе документовала низом фотографиjа, докумената и сведочења људи коjи су преживели.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-zrtve-3.jpg
Џон Боснић

Џон Боснић, познати канадски новинар, иначе Србин по пореклу, коjи jе био jедан од ретких поштених извештача из доба распада Југославиjе, побудио jе посебну пажњу и дирнуо све присутне своjим сведочењем о геноциду над Србима коjи се одвиjа у Хрватскоj, непрекидно [-] jош од времена Другог светског рата до данас. Џон Боснић се вратио у Србиjу, Отаџбину, коjу никада ниjе заборавио, и оданде наставља да се бори за истину о Србиjи и српском народу. Његове речи на српском али и енглеском jезику, чуjу се и уважаваjу у целом свету, али он сматра да то ниjе довољно и да се цела Држава Србиjа и цео Српски народ мораjу наjпре сами упознати са свим злочинима коjи су почињени над нама. Морамо се сто пре одрећи лажних прича о “братству и jединству” у чиjе име су злочини у Јасеновцу и многим другим логорима и стратистима, прећуткивани. Истина мора изићи на видело и не сме се дозволити да се због неких квази политичких “добросуседских” односа злочини скриваjу и релативизуjу а не осуђуjу, па се чак и жртве заборављаjу и не помињу.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-zrtve-4.jpg
Бари Летучи

Професор Бари Летучи, директор Института за проучавање злочина почињених у Јасеновцу, истакао jе да jе прећуткивање о злочинима у Јасеновцу за време НДХ довело до новог геноцида над Србима током распада Југославиjе када jе из Хрватске прогнано преко пола милиона Срба из Славониjе и Барање и Воjне Краjине. На хиљаде људи поново jе мучено и убиjано, само зато што су Срби, а за то jош нико ниjе одговарао. Срби се не уништаваjу у Хрватскоj само физички већ и морално и духовно, jер су многи натерани на покрштавање, прелазак у католичку веру, па чак и на одрицање од Српства.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-zrtve-5.jpg

Професор историjе Луис Ц. Дjуит, члан Борда директора ЈРИ, указао jе да су Јевреjи давно одлучили да се Холокауст не сме и не може заборавити и да се кроз систем школовања и редовног образовања овоj теми мора поклањати стална пажња. У бившоj Југославиjи то jе било забрањено из познатих разлога, али никоме ниjе jасно зашто се о злочинима почињеним у Хрватскоj не учи у школама у Србиjи ни данас, не бар на прави и одговараjући начин. Ако злочине над вашим народом, заборављате ви Срби, помислиће се да злочинцима праштате или да их ниjе ни било, а то отвара врата за нова злодела…

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovacke-zrtve-6.jpg

Сећање на жртве у Јасеновцу обављено jе у Саборноj цркви Светог Саве у Њуjорку и у Спомен парку на жртве Холокауста у Бруклину. Код спомен обележjа жртвама Јасеновца упаљено jе седам свећа у знак сећања на 700 хиљада убиjених Срба, Јевреjе и Рома. Посебно потресно било jе када jе jедну од свећа упалила и положила поред споменика, госпођа Нада Ђорђевић, чиjи су отац, рођења сестра и брата, брат и сестра од стрица и брат од тетке, убиjени у хрватскоj фабрици смрти. Дан сећања на Јасеновачке жртве у Њуjорку jе проглашен даном жалости и сваки дан пада баш у дане када су се Јасеновачки логораши, jуришом на бодљикаве жице и на наоружане усташе, сами ослободили.

Пише: Милан Лучић

Извор: Корени

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: