fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KOME JE SRBIJA UPUTILA PROTESTNU NOTU?

Sarajevska politička čaršija ništa ne prašta, pa se može očekivati kritika ili čak pozivanje na odgovornost ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača što je „specijalcima“ dozvolio da u civilnim odijelima uđu u Memorijalni centar i zaštite Vučića od sigurnog linča…

Napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima

Napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima

Piše: Milorad GUTALj

Kome je Srbija uputila protestnu notu i od koga u BiH traži da osudi i istraži pokušaj (ubistva) linča premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u Potočarima?

Odgovor političkog Sarajeva biće osporavanje i minimiziranje ovog slučaja – što je već na sceni, jer suštinski imaginarna BiH egzistira samo onako kako to vidi sarajevska politička elita.

Predstavnici iz Republike Srpske u zajedničkim organima nemaju zajednički stav da saopšte svojim biračima šta se dešavalo u Potočarima i šta se sve dešava ovakvoj BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić osudio je napad i nastavio da ponavlja kako je zaslužan što je ukazivao na mogući incident u Potočarima. A šta je uradio?

Trebalo je da nakon pokušaja linča premijera Srbije hitno sazove sjednicu Saveza za promjene (koji je aktivan kada treba rušiti Vladu Republike Srpske) da utvrdi smjernice djelovanja srpskih predstavnika u zajedničkim organima.

U najmanju ruku, trebalo je da se konsultuje sa predstavnicima vlasti Republike Srpske o tome šta i kakav stav zauzeti, jer ono što se u Potočarima desilo jeste napad na Srbe. To niko ne može osporiti.

Rukovodstvo Republike Srpske odmah je jasno i otvoreno okarakterisalo i osudilo napad na premijera Srbije Vučića.

Predsjedništvo BiH, u svom stilu, traži od nadležnih policijskih i pravosudnih organa na svim nivoima da se hitno provede detaljna istraga s ciljem identifikacije izvršilaca napada. To je dobro, ali da li je iskreno?

Slična formulacija upotrijebljena je i kada je gorjela zgrada Predsjedništva BiH na protestima u Federaciji BiH, pa je uslovno osuđen samo onaj koji je najmanje kriv, bolje rečeno nije nikako kriv.

Predsjedništvo BiH poziva pravosudne organe BiH da istraže napad na Vučića, a unaprijed zna kakav će rezultat biti.

Šta misle u političkom Sarajevu neuvijeno je rekao poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović, navodeći da je „Vučić postigao upravo ono što je želio“ i dodao da će „Bošnjaci koji žive na ovim prostorima sigurno nakon ovog biti izloženi ispadima ekstremista iz reda srpskog naroda“.

Umjesto da se izvinjava Srbiji i Srbima, Mehmedović unaprijed osuđuje srpski narod i dovodi ga u poziciju da se brani od nečega što nije uradio, dok na drugoj strani Mehmedović ne osuđuje napad na Vučića, nego poručuje „da se nije smjelo kvariti“ dostojanstveno obilježavanje 20 godina Potočara?!

Pošto sarajevska politička čaršija ništa ne prašta, niti želi da mijenja svoju politiku u BiH, može se očekivati kritika ili čak pozivanje na odgovornost ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača što je specijalcima Srpske dozvolio da u civilnim odijelima uđu u Memorijalni centar i zaštite Vučića od sigurnog linča.

Kakva će biti sudbina protestne note u Predsjedništvu BiH može se naslutiti. Kao i sve do sada – sve propada ili se razvodnjava, kao što je to slučaj i sa strukturalnim dijalogom o pravosuđu BiH, terorističkim aktima u Zvorniku, Bugojnu, na američku Ambasadu, slučajem „Sejdić – Finci“… .

I dok članovi Predsjedništva BiH budu, iskreno ili neiskreno – zavisno od toga ko ih je birao, raspravljali o protestnoj noti Srbije, sigurno je jedno – narod Republike Srpske osudio je pokušaj ubistva premijera Srbije u Potočarima.

U Federaciji BiH bošnjački političari već izlaze sa procjenama da je to djelo pet-šest neodgovornih pojedinaca, koji su pokvarili ukop posmrtnih ostataka u Potočarima.

Pokušaj minimiziranja istine u većinskom bošnjačkom dijelu Federacije BiH vidljiv je i pored toga što su televizijske kamere jasno zabilježile pokušaj linča.

Da nije bilo kamera, bošnjački političari još bi nas ubjeđivali da se Vučiću ništa nije dogodilo, osim da je u masi „izgubio naočare“.

Kome je, dakle, upućena protestna nota Srbije?

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

VELIKE MANIPULACIJE LISTAMA NESTALIH, POSEBNO POSLIJE PADA SREBRENICE

VLASTI U BEOGRADU DA ZABRANE ODRŽAVANjE PERFORMANSA PRED SKUPŠTINOM

PODRINjE – JADOVNO 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: