fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Komandant Naci“ oslobođen u Gnjilanu

Ljirim Jakupi kao pripadnik terorističke Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe bio poznat po napadima na srpsku policiju, dok je potom bio optužen za ubistva i napade na policiju u Makedoniji

Terorista Ljirim Jakupi
Terorista Ljirim Jakupi

Osnovni sud u Gnjilanu oslobodio je svih optužbi Ljirima Jakupija, poznatijeg pod ratnim nadimkom „komandant Naci“. On je kao pripadnik terorističke Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe bio poznat po napadima na srpsku policiju, dok je potom bio optužen za ubistva i napade na policiju u Makedoniji.

– Jakupi je oslobođen optužbi u vezi sa akcijama u Makedoniji od septembra do decembra 2004. godine, kada je grupa koja je bila pod njegovom komandom napala policiju kod Skoplja i Tetova i tom prilikom ranila nekoliko makedonskih policajaca – preneli su u petak prištinski mediji.

Iako svojevremeno jedan od najtraženijih kriminalaca na Balkanu, Jakupi je 2007. s još sedmoricom albanskih zatvorenika pobegao iz zatvora Dubrava kod Istoka. Zatim je otišao u Makedoniju, gde je organizovao kriminalnu grupu sa velikim količinama naoružanja, koju je razbila makedonska policija aprila 2010. Godinu dana ranije istragu protiv Jakupija pokrenule su i srpske vlasti, posle serije napada na policiju kod Bujanovca i u Preševu, kada su u dva odvojena incidenta ranjena dva žandarma, dok su žena i dečak albanske nacionalnosti poginuli.

Reagujući na oslobađanje „komandanta Nacija“ Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, kazao je da ta odluka potvrđuje da „kosovski pravosudni organi ne nameravaju da prekinu praksu zataškavanja i relativizovanja zločina koje su tokom sukoba u našoj južnoj pokrajini, u ime fašističke velikoalbanske ideje, počinili članovi terorističkih organizacija“.

OZBILjNA KRIZA

– Društvo na KiM će biti u ozbiljnoj vrednosnoj i bezbednosnoj krizi dok god ulicama budu slobodno šetali šefovi kriminalnih i paravojnih klanova – rekao je Marko Đurić. On je podsetio da je nedavno Sami Ljuštaku, gradonačelnik Srbice, oslobođen svih optužbi za ratne zločine, dok je pre dva meseca obustavljena istraga za zločin nad 14 srpskih civila u Starom Grackom.

Autor: D. Z.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Sjećanje na žrtve zločina u Starom Grackom (FOTO) | Jadovno …

“Prazna kuća“ film o Srbima otetim radi trgovine organima DEO I

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: