fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

“Prazna kuća“ film o Srbima otetim radi trgovine organima DEO I

Ciklus svedočenja članova porodica kidnapovanih Srba, žrtava trgovine organima, portal KM Novine započinje povodom neljudskog festivala „Mirëdita, dobar dan” u Beogradu kojim se nastoji da Srbi budu okrivljeni za odbranu svojih imanja, porodica i KiM a zločini nad njima zaboravljeni pa čak i opravdani.

Kadar iz filma
Kadar iz filma

Pre, tokom i nakon rata Srbi na Kosovu i Metohiji su bili kidnapovani. Oteto je preko 1800 ljudi, iako broj zapravo nikada nije tačno utvrđen jer je bilo situacija kada su Šiptari u logore vodili čitave porodice pa i sela, tako da niko nije ostao da ih traži. Prema tvrdnjama više različitih istražnih institucija i novinara kao u ovom slučaju, nedvosmisleno je dokazano da je najveći broj kidnapovanih završio kao žrtve tgovine organima u zloglasnoj „Žutoj kući“.

Srđan, mlađi brat kidnapovanog Dragana Ristića, svedoči o otmici do koje je došlo 22. juna 1999. godine na radnom mestu u fabrici baterija IBG u Gnjilanu, kada Dragan nije znao da tog dana niko od njegovih kolega Srba nije otišao na posao a šiptarski teroristi su već zauzeli fabriku. Sa Draganom kidnapovana su još trojica Roma od kojih je jedan kasnije detaljno opisao događaj Srđanu, što on opisuje u ovom filmu. Prema njegovim saznanjima, do kojih je došao preko svojih izvora na albanskoj strani, njegov brat je iz jednog od logora odveden u Burel u Albaniju, gde se i nalazi Žuta kuća posle čega mu se gubi svaki trag.

Film „Prazna kuća“ je delo italijanskih novinara Nikole Sesa i Kristiana Elia.

DEO I

Sutra: „Prazna kuća“ – jedna sestra dva brata

– U drugom delu govori Olgica Božanić koja je sa svojom porodicom doživela napad UĆK na Orahovac. Po odbijanju napada i oslobađanju Orahovca od šiptarskih terorista, na putu njihovog povlačenja, svi Srbi iz sela Retimlje i Opteruša odvedeni su. Niko se više nije živ vratio a mnogima se zauvek gubi trag.

Izvor: KM Novine

Vezane vijesti:

“Prazna kuća“ film o Srbima otetim radi trgovine organima – deo 2. (Video)

“Prazna kuća“ film o Srbima otetim radi trgovine organima DEO III

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: