fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kolinda putarka

Nema više ni zabune ni greške; Kolinda je ideološko čedo Ante Starčevića, Josipa Franka i Franje Tuđmana. Oni su tvrdili isto, Kolinda ih je gotovo citirala

Ratko Dmitrović

Ratko Dmitrović

Kolinda je ženski oblik hipokoristika imena Nikolas, Nikolaos, Nikola a ova, trenutno najpoznatija Kolinda na svetu, predsednica Hrvatske, ime je dobila po pesmi „Kolinda“, koju je 1967. godine pevala Zdenka Vučković, u to vreme velika tinejdžerska zvezda Titove Jugoslavije. U stvari, radi se o prepevu istoimene pesme kanadske pevačice Lusil Star (i danas je živa) koju je ova snimila 1965. To je čuo Ivica Šerfezi i preporučio mladoj Zdenki. Godinu dana kasnije, u Grobniku kod Rijeke, u porodici Grabar rodila se kćerka kojoj dugo nisu mogli da odrede ime, a onda je njen otac čuo Zdenku kako peva „Kolindu“ i rekao – biće Kolinda. E, ta Kolinda od pre neki dan popravlja graničnike i zatrpava rupe na oronulom putu Franje Tuđmana.

Objektivno, nema tu ni zrna iznenađenja; žena je na početku izborne kampanje izjavila da je Franjo Tuđman njezin politički uzor, te da će, kad postane predsednica države, vratiti Hrvatsku na Tuđmanov put. To i radi. Bukvalno od prvog sekunda. U obraćanju hadezeovcima okupljenim u zagrebačkom „Hipo centru“ (praštalo je od nabijenog nacional-šovinizma) nakon objavljivanja rezultata Kolinda je – ne slučajno, verujte – Vojvodinu „otcepila“ od Srbije, a Bošnjake u Sarajevu obavestila da se pripreme za treći entitet, Herceg-Bosnu.

Sutradan, valjda u želji da malčice saniraju Kolindino nacionalističko orgijanje, neki zagrebački analitičari (ima te sorte i kod Hrvata) tražili su razumevanje jer, eto, žena je postala šef države, malo ju je ponela predizborna inercija, pa atmosfera, verovatno i neka čaša vina… ali, jok. Kolinda je već idućeg dana, nakon što se naspavala, valjda sabrana, demantovala ove što su je branili, rekavši za TV BiH 1 da su svi koji žive u Hrvatskoj – Hrvati. Da ne bude zabune, Kolinda je imenovala Srbe, pravoslavce. Srbi su, veli, Hrvati.

Nema više ni zabune ni greške; žena je ideološko čedo Ante Starčevića, Josipa Franka i Franje Tuđmana. Oni su tvrdili isto, Kolinda ih je gotovo citirala. Nisam zaboravio Pavelića; on je Srbe na prostoru NDH priznavao kao Srbe, ali je njihovo pitanje rešavao klanjem. Kolinda je, ipak, za asimilaciju.

Realno je očekivati da krajem ove godine Hrvatska izađe na vanredne parlamentarne izbore koje će, posebno nakon Josipovićevog poraza, HDZ glatko dobiti. Šta u tom slučaju čeka Srbe u Hrvatskoj? Znam, neki će reći da je HDZ prema Srbima pokazivao više razumevanja nego Josipovićev i Milanovićev SDP, ali… koja je to hrvatska politika, u krajnjem ishodu, bila blagonaklona prema Srbima? Ne zavaravajmo se.

Službeni Beograda na sve ovo ćuti. U Zagrebu tvrde da Nikolić i Vučić zbog svoje prošlosti moraju da ćute. Ne mislim tako, naprotiv, ali…

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

„NATO ŠERIF“ U REGIONU?

KITAROVIĆEVA NIJE SLUČAJNO „OTCIJEPILA“ VOJVODINU

Kolinda cepa Srbiju

Saopštenje: Zahtevamo oštru reakciju Srbije povodom izjave Kolinde Grabar da je Vojvodina država!

„NjUJORK TAJMS“: HRVATSKA SE VRAĆA NACIONALIZMU

KOLINDA ‘Srbi koji žive u Hrvatskoj za mene su Hrvati, a smeta mi i oslovljavanje s građanke i građani, što je s ljudima sa sela?’

Ratko Dmitrović

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: