fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

КОЛИНДА ‘Срби који живе у Хрватској за мене су Хрвати, а смета ми и ословљавање с грађанке и грађани, што је с људима са села?’

Нова предсjедница Р. Хрватске

Нова предсjедница Р. Хрватске

‘По мени jе Хрват и онаj тко jе православне вjероисповиjести и тко jе Србин по националности’

Новоизабрана предсjедница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изjавила jе у интервjуу коjи ће сљедећи тjедан емитирати босанскохерцеговачка jавна телевизиjа БХТ 1 како она ни по чему не диjели хрватске грађане jер све сматра Хрватима а истодобно jе поjаснила своjа стаjалишта о трећем ентитету у БиХ док jе Србиjу позвала да се суочи с реалношћу и призна Косово као неовисну државу.

„По мени jе Хрват и онаj тко jе православне вjероисповjести и тко jе Србин по националности. Он jе ипак Хрват у смислу хрватског држављанина“, казала jе Грабар Китаровић у jедном од извадака из интервjуа коjи се могу видjети од четвртка.

Казала jе и како jе особно смета ословљавање с грађанке и грађани, тим приjе jер с тим имаjу проблема људи на селу.

„Ако кажете грађанке и грађани дођете негдjе на село у Хрватскоj и кажу: а зашто нас искључуjете? Ми нисмо грађанке и грађани, ми живимо на селу“, описала jе Грабар Китаровић своj доживљаj комуницирања с људима тиjеком кампање коjу jе водила.

Коментираjући стаjалишта у односу на БиХ и различита реагирања што су их изазвале њене изjаве по коjима jе и трећи ентитет могуће рjешење за ту земљу, Грабар Китаровић jе казала како она ниjе та коjа би заговарала овакво рjешење jер jе то тек jедна од могућности за унутарње уређење БиХ.

„То ниjе моjе мишљење“, рекла jе, поjаснивши да jе њезино стаjалиште било да jе то добро рjешење ако се о њему договоре народи. „Зато бих вољела да се престане говорити о томе да се jа залажем за трећи ентитет jер то не одговара истини“, казала jе изабрана хрватска предсjедница.

Додала jе како jоj неће бити проблем сусрести се и разговарати с предсjедником Републике Српске Милорадом Додиком оциjенивши притом како и већина људи у том ентитету жели приближавање и Еуропскоj униjи и НАТО-у.

„Веселим се разговору с њиме (Додиком) и доиста желим да разговарамо о конкретним проблемима“, казала jе нова хрватска предсjедница, поjашњаваjући како ће jоj посебице бити важно потакнути питање повратка Хрвата протjераних с териториjа данашње РС.

На питање о односима са Србиjом Грабар Китаровић jе одговорила како би жељела да влада те земље у склопу настоjања за придруживање ЕУ риjеши и питање положаjа хрватске мањине у Србиjи.

„Ја свесрдно желим Србиjи да крене путем чланства у ЕУ“, казала jе Грабар Китаровић.

На питање треба ли Србиjа признати Косово одговорила jе како држи да би то требало учинити.

„То jе jедноставно данас реалност да jе Косово самостално. Мислим да су сви у Србиjи свjесни да Косово више неће бити дио Србиjе“, казала jе Грабар Китаровић а србиjанском предсjеднику Томиславу Николићу jе поручила како се нада да ће га видjети у Загребу.

Николић jе упутио честитку новоj хрватскоj предсjедници, казавши како jе увjерен да ће с њом добро сурађивати. „Поводом избора на дужност предсjеднице Републике Хрватске, у име грађана Републике Србиjе и у своjе особно име, упућуjем Вам срдачне честитке. Вjеруjем да ћемо сурадњом у предстоjећем раздобљу додатно придониjети развоjу билатералних односа Србиjе и Хрватске и миру и сурадњи у региjи“, наводи се у Николићевоj честитки.

 

Извор: Jutarnji list

 

Везане виjести:

„НАТО ШЕРИФ“ У РЕГИОНУ?

КИТАРОВИЋЕВА НИЈЕ СЛУЧАЈНО „ОТЦИЈЕПИЛА“ ВОЈВОДИНУ

Колинда цепа Србиjу

Саопштење: Захтевамо оштру реакциjу Србиjе поводом изjаве Колинде Грабар да jе Воjводина држава!

„ЊУЈОРК ТАЈМС“: ХРВАТСКА СЕ ВРАЋА НАЦИОНАЛИЗМУ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: