fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Колинда цепа Србију

Гафови хрватске председнице не обећаваjу отопљавање односа. Још неизвесно да ли ће Николић ићи на инаугурациjу

Колинда Грабар-Китаровић

Колинда Грабар-Китаровић

ЈОШ ниjе извесно хоће ли председник Томислав Николић отићи на инаугурациjу новоизабране председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић, а одлуку о томе донеће када му стигне позивница – сазнаjу „Новости“.

У првом обраћању jавности Грабар Китаровићева jе наjавила да ће се борити да права мањина у Хрватскоj буду jош већа, али да ништа мање неће тражити ни за Хрвате „у Србиjи, Воjводини и у другим суседним земљама.“ Тиме jе направила лошу увертиру за могући сусрет са српским колегом.

Ово цепање Воjводине од Србиjе, према мишљењу Чедомира Антића из Напредног клуба, ниjе случаjно:

– То jе стара пракса одваjања АП Воjводине. Оса[-]мо[-]стаљење Воjводине jе немачки проjекат jош од педесетих година у коjи се повремено укључи и Хрватска. Загреб ће сасвим сигурно потегнути сва питања коjима може да услови српски пут ка ЕУ, од граница до мањина, при чему су права коjа уживаjу Хрвати у Србиjи и Срби у Хрватскоj неупоредива. Присутност Хрвата у политици у Србиjи далеко jе већа од процента њихове заступљености у становништву, а иако Срби у Хрватскоj имаjу заjедницу општина, она jе сведена на невладину организациjу.

У самом финишу предизборне борбе Грабар Китаровићева jе истакла захтев: да се напредовање Србиjе ка ЕУ услови решавањем питања несталих. То jе став и ХДЗ, а како jе веома реално да та странка ускоро формира и нову хрватску владу, сасвим jе могуће да односи будућег политичког врха у Загребу према српским комшиjама – меандрираjу.

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт не веруjе у озбиљна условљавања из Загреба:

– Убеђена сам да ће Грабар Китаровићева наставити политику сличну оноj коjу jе водио њен претходник.

Председница ДСС Санда Рашковић Ивић изjавила jе да би Србиjа у разговорима са новом председницом Хрватске требало да инсистира на заштити угрожених права Срба, решавању проблема избеглица и несталих. По њеном мишљењу, победа Колинде Грабар Китаровић ниjе само избор хрватског народа „већ и НАТО, у коjем jе она радила као помоћник генералног секретара.“

ОТИШЛА ПРВО КОД БРАНИТЕЉА
ЧИМ су стигли победнички резултати, новоизабрана председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић наjпре jе отишла под шатор под коjим протестуjу хрватски бранитељи и послала поруку како се Хрватска више неће сврставати „у регион“. Ипак, на основу свега што jе поручивала током кампање, ниjе сасвим jасно хоће ли прва жена на Пантовчаку мењати курс коjи jе према Србима и Србиjи држао Иво Јосиповић.

НЕЋЕ БИТИ БОЉЕ

ОДНОСИ Хрватске и Србиjе после избора Колинде Грабар Китаровић за председницу сигурно неће бити бољи. Очекуjем да ће они бити додатно оптерећени, а не да ће се растерећивати – каже за „Новости“ Милорад Пуповац, председник СНВ.

Он сматра и да ће се заоштрити хрватска политичка сцена уколико нова председница буде нагињала на jедну страну, што ће бити лоше и за Хрватску и за односе у тоj држави.

Погледаjте како jе то изгледало током њеног победничког говора:

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Саопштење: Захтевамо оштру реакциjу Србиjе поводом изjаве Колинде Грабар да jе Воjводина држава!

Саопштење: Одлучно одговорити на  – Jadovno 1941.

ДОКЛЕ ТАКО? – Све комшиjе имаjу сва права у Србиjи, само 

 

 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: