Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kojić: Naredba HVO-a o seksualnom zlostavljanju Srpkinja

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Milorad_kojic.jpg

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica došao je do frapantnog podatka, odnosno dokumenta u kojem Hrvatsko vijeće odbrane /HVO/ u toku rata izdaje naredbu svojim vojnicima da žene srpske nacionalnosti privode na seksualno zlostavljanje, te da mogu primijeniti silu ako pružaju otpor.

“Ovaj podatak najbolje pokazuje kakvi su gnusni zločini činjeni nad ženama srpske nacionalnosti u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu”, rekao je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci direktor ovog centra Milorad Kojić.

Kojić je dodao da je Centar došao do preliminarnih podataka da je u proteklom ratu smrtno stradalo 2.529 žena srpske nacionalnosti ili oko 10 odsto ukupno smrtno stradalih lica iz Republike Srpske.

On je rekao da su se 823 žene vodile kao nestale, dok se još traži 276 žena.

Kojić je istakao da je Republički centar ove godine formirao bazu podataka u kojoj je evidentirano 827 žena žrtava seksualnog nasilja, sa kompletnom pratećom dokumentacijom koja sadrži izjave svjedoka i medicinsku dokumentaciju.

“U tom kontekstu, Udruženje žena žrtava rata iz Republike Srpske ostvarilo je saradnju sa pravosudnim institucijama i policijskim agencijama, čiji su rezultat bila hapšenja u toku ove godine na području opština Brod, Odžak i Trnovo”, rekao je Kojić.

Kojić je dodao da su trenutno u fazi istrage i za druge opštine, ne želeći zbog istrage da otkriva o kojim konkretno opštinama je riječ.

Govoreći o očekivanjima od završne konferencije u okviru projekta “Snaga je u nama”, koja se danas održava u Banjaluci, Kojić je rekao da na konferenciji treba da budu donesene određene preporuke, jer skupu prisustvuju predstavnici institucija koje mogu da pomognu ovom procesu.

“Preporuke koje će biti nakon završne konferencije biće obaveza vladinog i nevladinog sektora da ih provodimo u skladu sa svojom nadležnošću”, istakao je Kojić.

On je rekao da Republički centar ima u planu naredne godine, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, da radi na izradi monografije pod nazivom “Naša ispovijest”, koja će sadržavati autentična svjedočenja žena žrtava seksualnog nasilja, koja će biti prezentovana u Njujorku, da bi se o tome čulo u svjetskoj javnosti.

Direktor Džender centra Vlade Republike Srpske Mirjana Lukač rekla je da je Džender centar učestvovao u realizaciji projekta “Snaga je u nama”, da bi se posvetila dužna pažnja srpskim ženama žrtavama seksualnog nasilja u toku proteklog rata.

Ona je rekla da će Džender centar do kraja godine uputiti izvještaj Vladi Srpske koji uključuje ispovijesti žena žrtava seksualnog nasilja sa svim zakonskim preprekama sa kojima se susreću i preporukama Vladi i parlamentu Srpske da se ovim ženama pomogne.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković-Rajilić rekla je da Udruženje trenutno ima 251 člana i da su počele javno govoriti o zlodjelima koja su nad njima počinjena.

Rajilićeva, koja je u toku rata bila u zatvoru u Srebreniku 323 dana, rekla je da Udruženje nije dobilo nikakvu finansijsku pomoć od nadležnih ministarstava, ali da su im pomoć pružili predsjednik i premijer Srpske.

Ona je navela da će zahtjev Udruženja prema Vladi Srpske biti da stvori uslove ovoj grupi žena da ostvari svoja prava u društvu.

Radojka Pandurević, koja je tokom proteklog rata bila zatočena u logoru “Silos”, rekla je da očekuje od završne konferencije u okviru projekta “Snaga je u nama” da će ove žene imati socijalno-psihološku pomoć, te da će sve žene žrtve rata imati status civilne žrtve rata.

“Očekujem od Republičkog centra i Džender centra da će formirati jedan tim koji će pomagati ženama svjedocima za suđenje optuženima za ova krivična djela”, dodala je Pandurevićeva.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

CVIJANOVIĆ: PODRŠKA VLADE ŽENAMA ŽRTVAMA RATA

SUTRA O PODRŠCI ŽENAMA ŽRTVAMA SEKSUALNOG NASILjA U RATU

RAJILIĆ: RASVIJETLITI UBISTVA SRPKINjA U SARAJEVU …

hiljade srpskih žena bilo u muslimanskim i … – Jadovno 1941.

PROCESUIRATI POČINIOCE ZLOČINA NAD … – Jadovno 1941.

KOJIĆ: 800 DOSIJEA O SRPKINjAMA … – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: