fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ko to pravi oreol Alojziju Stepincu?

Alojzije Stepinac

Alojzije Stepinac

Hoće li Srpska pravoslavna crkva na kraju prihvatiti svetiteljski oreol Alojzija Stepinca, zahvaljujući veštom manevru Vatikana i oportunizmu „ekumenske struje“ SPC?! Ovo se pitanje nametnulo posle intervjua slavonskog episkopa Jovana i obraćanja kardinala Josipa Bozanića u razmaku od svega nekoliko dana, kada su obojica visokih sveštenika dve crkve u medijski fokus proces kanonizacije zagrebačkog nadbiskupa iz vremena zloglasne NDH.

Zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić je u nedelju, posle mise u Rijeci, vernicima objasnio u kojoj se fazi sada nalazi proces kanonizacije, uveravajući prisutne da je papa Franja za to da Stepinac bude proglašen svetim. To što je Vatikan pozvao SPC da zajednički formiraju komisiju koja će baviti argumentima „za“ i „protiv“, Bozanić je objasnio time što „Sveti otac želi da SPC upozna naše argumente i zašto je kardinal Stepinac svet“.

„Cilj je da se i sama njegova kanonizacija dogodi u boljoj atmosferi odnosa tih dveju crkava. Možemo reći da je radni proces pri Svetoj stolici gotovo završen s pozitivnim zaključkom, još samo predstoji sud Kardinalske komisije i službeno proglašenje Svetog oca“, tvrdi Bozanić.

Da bi bez mnogo buke iz srpske Patrijaršije moglo da prođe svetiteljsko ustoličenje čoveka za vreme čijeg duhovnog vođstva Hrvata je sproveden genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu, javnost u Srbiji je mogla da nasluti i posleintervjua episkopa slavonskog Jovana. On je u poslednjem broju „Nedeljnika“ poručio domaćoj javnosti da „ćemo svi mi morati da dobrano odvagnemo svaku reč, prošlu i buduću, u pogledu Stepinca“.

„Ono oko čega ćemo se sigurno složiti to je da komunistički proces i komunistička optužba ne mogu da predstavljaju polazište za razgovor o Stepincu. Na tom procesu i uopšte pred komunistima je on pokazao hrabrost, i nesumnjivo je da je taj elemenat ispovedništva presudan u procesu beatifikacije i kanonizacije. No, upravo odatle polaze i oni koji Stepincu prigovaraju da istu hrabrost nije pokazao i pred Pavelićem kada je trebalo osuditi i sprečiti ustaška zlodela“, rekao je srpski vladika, na nemalo iznenađenje dobrog dela vernika.

Nezvanično, episkop Jovan slovi za budućeg člana još uvek neimenovane zajedničke komisije Vatikana i SPC o kanonizaciji Stepinca, čije je formiranje predložio papa, pa njegova diplomatska uzdržanost dobija dodatno na višeznačju.

Ako je hrvatsku javnost zbunila papina inicijativa o zajedničkoj komisiji, sada su od svog nadbiskupa, ali i od srpskog episkopa mogli da dobiju uveravanje da je to telo samo formalnost i da ono ne donosi konačnu odluku.

„Važno je naglasiti da SPC ne ulazi u sam proces kanonizacije blaženog Alojizija Stepinca. Ono što je učinjeno neće se više preispitivati, nema nikakve revizije procesa…. Hteo bih naglasiti da papa Franja ne želi odustati od kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca, jer je lično uveren u njegovu svetost“, tvrdi Bozanić.

Za pravo mu daje i vladika Jovan.

„O Stepinčevoj kanonizaciji isključivo Vatikan odlučuje. No, samo formiranje ovakve komisije je veliki korak napred u međusobnim odnosima i nadam se da će preko ove komisije i nauka i bogoslovlje imati priliku da daju svoje odgovore“, objašnjava episkop slavonski.

Ponuđena objašnjenja zato nameću dilemu, čemu učešće SPC u telu koje na kraju ne donosi odluku, ali bi lako mogao da posluži kao svojevrstan legitimitet za konačno proglašenje svetim Alojzija Stepinca?

Predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu prof. drSrboljub Živanović iz Londona smatra da vladika Jovan u nedavnom intervjuu za beogradski „Nedeljnik“ „jasno pokazuje stav pojedinih episkopa SPC koji su spremni zarad ‘pomirenja’ sa rimokatolicima da zaborave na sve jasenovačke žrtve“.

Episkop krivo prenet

Iz kancelarije Eparhije slavonske objavljen je i demanti vladike Jovana koji tvrdi da naslov intervjua za beogradski „Nedeljnik’, najavljenog preko cele prve strane: „Srbi, dobro vagajte svaku reč o Stepincu„, on nije izgovorio, niti takav naslov može da se izvuče iz bilo čega što je rekao u razgovoru za „Nedeljnik“.

„Ispada da se episkop Jovan postavio kao advokat Alojzija kardinala Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog u vreme Drugog svetskog rata, što on svakako nije niti želi da bude. Episkop Jovan se zalaže za trezveno razmatranje istorije u kome će svaka predrasuda uzmaći pred naukom i duhovnošću„, stoji u demantiju.

Ko to pravi oreol Alojziju Stepincu?

Izvor: Fond Strateške Kulture

 

Vezane vijesti:

Može li SPC da spreči da Stepinac postane svetac

Pismo Episkopu Jovanu Ćulibrku

Patrijarh Irinej: Papa mi je rekao da nije hvalio Stepinca

Vladimir Umeljić: „Sveti“ Alojzije Stepinac i Srbi

Šta SPC misli o svetosti Stepinca

EPISKOP SLAVONSKI JOVAN ĆULIBRK: Srbi, dobro vagajte …

Reagovanje Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu na …

VLADIKA JOVAN ĆULIBRK PORUČIO SRBIMA ‘Svi ćemo …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: