fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Knjiga o istoriji smederevskog kraja

Knjiga Smederevski kraj u Drugom svjetskom ratu

Knjiga Smederevski kraj u Drugom svjetskom ratu

Doktorand na Filozofskom fakultetu u Beogradu, koji iza sebe ima nekoliko objavljenih naučnih radova, Nemanja Dević iz Smederevske Palanke, temu svojih istraživanja usmerio je na Drugi svetski rat. Iz toga je proistekla njegova prva knjiga.

Da bi nastala knjiga o istoriji smederevskog kraja, bilo je potrebno više od 400 sagovornika, nekoliko godina istrašivanja, kondicija da se obiđu obližnja sela, strpljenje i volja.

Izbor fakulteta Nemanji Deviću nametnuo se još u gimnaziji, kada mu je, kao maturantu, Institut za savremenu istoriju objavio naučni rad „Istina pod ključem“.

Neumorno je tragao za podacima koji su oblikovali njegove delo, prevćući stranice istorije, upisujući događaje i žrtve, a kroz ideju da ne pravi ideološku podelu, već da svedoci nečemu većem.

„Ako djelo ne služi čovjeku i čovječnosti, ne služi ničem“, kaže Andrić, a Dević, kome je istorija učiteljica, tvrdi da pitanja budućnosti leže u odgovorima prošlosti.

Video sa promocije knjige možete pogledati ovdje: VIDEO

 

Izvor: Radio Televizija Srbije

 

Vezane vijesti:

RIJEKE NE SMIJU BITI GRANICA IZMEĐU SRBA – Jadovno …

Suviše tiho odlaze najbolji među nama – Jadovno 1941.

JE L’ SARAJEVO GDJE JE NEKAD BILO – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: