fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Knjiga o britanskom admiralu koji se borio za Srbiju

Promocija knjige „Zaboravljeni admiral – Ser Ernest Trubridž“ održana je danas na vojnom brodu „Kozara“

Twitter@DenisKeefe
[email protected]

Promocija knjige „Zaboravljeni admiral – Ser Ernest Trubridž“ održana je danas na vojnom brodu „Kozara“, a knjigu čine isečci iz dnevnika britanskog admirala koji je imao značajnu ulogu u ostvarenju srpskog ratnog cilja tokom Prvog svetskog rata, za šta je odlikovan najvišim priznanjima srpske vojske.

Knjiga je deo projekta koji zajedno realizuju Ambasada Velike Britanije, ministarstvo odbrane i RTS, a osim nje, o admiralu Trubridžu snimljen je i dokumentarni film koji će biti prikazan 12. oktobra na RTS.

Autorka projekta i urednica u informativnom programu RTS Slađana Zarić rekla je da je na ideju da istraži život britanskog admirala došla nakon rada na filmu „Srbi na Krfu“, gde je videla da se on sa srpskom vojskom povlačio preko Albanije.

„Iznenadila sam se što ovi delovi dnevnika nigde nisu objavljeni i bila sam zaintrigirana činjenicom da smo u mogućnosti da posle 100 godina od rata otkrijemo nešto novo“, rekla je Zarić.

Rekla je i da je zahvalna svima koji su joj pomogli da realizuje ideju i dodala da je i to način da se admiralu Trubridžu Srbija zahvali na svemu što je uradio.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif podsetio je da se ove godine obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa VB i Srbije i da je to prilika da ne zaboravimo junake poput Trubridža.

„Ova knjiga je vredan istorijski dokument koji je bio zaboravljen negde u engleskim arhivima. Njegov život je neverovatna priča i vidi se da je bio iskren prijatelj Srba“, rekao je Kif.

On je dodao da će uskoro šira javnost u Srbiji i VB videti film, kojim se čuva uspomena na admirala, ali i koji svedoči o saradnji britanske i srpske vojske.

Kif je rekao da je dobro upoznat sa stradanjima srpske vojske, kao i da mu je jedan od najnezaboravnijih trenutaka u karijeri ambasadora kada je na ostrvu Krf čuo pesmu „Tamo daleko“ prilikom obeležavanja godišnjice prelaska Albanije.

Praunuk admirala Ernesta Trubridža, Tom Trubridž rekao je da ova porodica ima dugačku tradiciju u kraljevskoj mornarici, kao i da je on prvi nakon sedam generacija koji se nije vojno angažovao.

„Koliko znam u porodici imamo pet admirala, a moj otac je bio kapetan. Mislim da ni moja porodica ne zna dovoljno o Ernestu, i mislim da bi on bio veoma srećan kada bi video gde sam i ponosan na čast koja mu je ukazana“, rekao je Trubridž.

Državni sekretar u ministarstvu odbrane Aleksandar Živković podsetio je da je admiral Trubridž učestvovao u odbrani Beograda 1915. godine, da se sa srpskom vojskom povlačio preko Albanije, da bi 1916. na poziv regenta Aleksandra otišao na Solunski front i postao njegov savetnik za vojna pitanja.

„Ovo što vidimo je svedočenje o borbi i hrabrosti naše vojske, kao i doprinos admirala savezničkoj borbi i odbrani Srbije. Odužili smo se najvišim odlikovanjima i ovim što sada radimo čuvamo uspomenu na njega, on je sada simbolično ponovo u Srbiji“, rekao je Živković.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: