fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Knežević: Jasenovac najveći srpski grad, a Piva i Velika najveće varošice pod zemljom; ne možemo više da ćutimo na srpska stradanja

Milan Knežević, predsjednik DNP-a i jedan od lidera DF-a, povodom Predloga “Rezolucije o genocidu u Pivi i Velici”, podsjetio je da je trebalo da prođe 80 godina sistemskog zaborava, da bi se napokon sjetili ovih zločina.

“Ima li nas Srba više pod zemljom ili na zemlji. Ako je Jasenovac najveći srpski grad pod zemljom u kojem leže 700.000 ispreturanih kostiju, onda su Velika i Piva dvije najveće srpske varoši pod zemljom gdje nevini stradalnici mirišu cvijeće odozdo samo zato što bili Srbi”, kazao je Knežević.

Ističe da je nad Srbima sprovođen produženi genocid, budući da im je poslije 1945. godine bilo zabranjeno da se prisjećaju svojih žrtava.

„A zabranjivali su nam najviše upravo Srbi i Crnogorci, objašnjavajući nam da su Srbi kao žrtve najlakši na nekom kantaru zločina i da se podrazumijeva da mi kao narod treba da stradamo. Zato danas vrištimo, jer ne želimo više da ćutimo. Ostalo nas je dovoljno živih da pomenemo naše nedužne žrtve i glasno kažemo i u njihovo i u naše ime “niti smo zaboravili niti smo oprostili”. Jer ja nemam pravo ni da zaboravljam ni da opraštam, niti sam Bog niti sam arhaengel Mihailo. Ali mogu da kažem da niko nema pravo da se zaklanja iza mene i srpskog naroda ako počini neki zločin nad pripadnikom drugog naroda samo zato što mu se ne sviđa njegovo ime i njegova vjeroispovijest”, kazao je Knežević, prenio je CdM.

Zatim je dodao.

“Ja nisam birao gdje ću da se rodim. Rođen sam kao Srbin u Crnoj Gori. Rođen sam utemeljen u duhovne i civilizacijske vrijednosti ovoga podneblja. I spreman sam da svima pružimo ruku u Crnoj Gori ukoliko ne želimo više da vagamo žrtve i ukoliko ne želimo više da donosimo zakone o zaboravu. Nakon 2006. godine ova država se stvarala na izrazitom anti-srpstvu i sad vam poručujem. nema sreće u Crnoj Gori ako ona bude utemeljena na mržnji prema državotvornom srpskom narodu. Čim prije to shvatite, prije ćemo se pomiriti.“.

Istakao je da bi mu mnogo značilo da čuje riječi kajanja od potomaka pripadnika „Princ eugen“ divizije i „Skenderbega“.

„Nekoliko puta smo vam pružali ruku, vi ste nam uzvraćali nogama, milicijom, suzavcem, zatvorima i progonima. Ne dozvolite da se Crna Gora pretvori u ambijent građanskih sukobljavanja zbog bilo čega”, poručuje Knežević.

On je podsjetio i na Kragujevac, Kravice, Bratunac i brojna druga srpska stradanja, ističući da žrtve vape za pravdom.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: