Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Klempavi Ustanik

FK Ustanik
FK Ustanik

Piše: Igor Lasić

Ustaše se opet izmotavaju – na taj bi se zaključak lako mogla sažeti vijest da se u Hrvatskoj ponovo povela rasprava o jednom konkretnom isticanju ustaškog „znakovlja“, a ponovno na grbu sportskog kluba.

Riječ je o malonogometnom Ustaniku iz Splita kojem je Ivan Klarin, načelnik Opštine Tisno kraj Šibenika, zbog toga zabranio da nastupi u tamošnjoj sportskoj dvorani.

Grb mu je, naime, komponovanan od velikog slova U – onoga klempavog iliti ušatog, dakako – u kojem je prikazan i dio šahovnice s početnim bijelim poljem.

Na to su se iz sjedišta Ustanika stali pozivati na svojedobni nalaz DORH-a i policije da u njihovu grbu ‘nema elemenata kažnjivog djela’; jedva da ih je, po njima, bilo i u Lori devedesetih.

Nemamo se šta čuditi upravi tog kluba zna li se da mu je predsjednik Luka Podrug, više puta osvjedočeni poštovaoc Nezavisne Države Hrvatske.

Inače, notorni je Podrug i čelnik HČSP-a i, po najnovijemu, zahvaljujući koaliranju s HDZ-om, saborski poslanik. Nema mjesta čuđenju ni nad činjenicom da lokalni desničari neskriveno, institucionalno čak, rado iskazuju svoje ustaštvo kroz sport. Prisjetimo se tako posve sličnog grba NK Imotskog prije osam godina – tada je slovo U bilo formalno vezivano uz naziv sponzorske građevinske firme.

No obratimo pažnju na reakcije državnih vlasti, političkih i nogometnih, na takve slučajeve. Da se ne bismo samo hvatali za klasičnu argumentaciju kako su ustaše, recimo, prepustili veliku većinu najnaseljenijih dijelova hrvatske obale i otoka talijanskim fašistima.

Uostalom, baš kao da bi njima bilo bolje pod Endehazijom, kao da bi zbog toga trebali zavidjeti Lici, Kordunu, Baniji, Slavoniji, Sremu, Bosni i Hercegovini.

Policija i državno odvjetništvo prave se dakle da ne vide ono što je namjerno izvedeno dizajnerski preočitim; ustaštvo je službeno izvan zakona, ali razne njegove stilizacije prolaze bez imalo problema.

Zatim i ustaše cinično hine, bez potrebe za odviše uloženog truda, kako zapravo uopšte nisu ustaše.

Pa ni ustaški pozdravi i grbovi i napjevi estradni nisu ustaški, nego su povijesni, starohrvatski, narodni, operni – sve to jest, samo nije ustaštvo.

Potom još Hrvatski nogometni savez rehabilituje Josipa Šimunića, zloglasnoga takvog ne(o)ustašu, kao novog člana reprezentativnog vodstva. I kako onda da se iščuđavamo lokalnom malonogometnom političkom ekscesu kad je tek rijetkim opštnskim načelnicima antifašističkih pogleda, poput Ivana Klarina, ostavljeno da se ponesu s tim gadostima.

Izvor: Novosti

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: