fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

KLASIĆ: HRVATSKI NAVIJAČI PJEVAJU ZMAJEVU PJESMU!

Hrvoje_Klasic.jpg
Hrvoje Klasić

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić upozorava da je pozdrav „Za dom spremni“ isključivo ustaški pozdrav i ocjenjuje da je rat u Hrvatskoj dvedesetih godina bio „kombinacija građanskog rata i agresije“.

Klasić navodi da je pozdrav „Za dom spremni“ upotrebljavan u ustaškoj NDH i da nije našao takav oblik pozdrava ni u jednom drugom periodu.

On smatra da je sukob 90-tih godina u Hrvatskoj bio i građanski rat, a ne samo, kako je naveo, „agresija JNA“. Većinski srpski krajevi bili su u sastavu Hrvatske, pa su, samim tim, i mještani bili građani Hrvatske.

Nisam čuo ni jedan protivargument tome, sem prijetnje da ću ići u zatvor – rekao je Klasić gostujući na HRT-u.

On ukazuje da su mnogi navijački slogani „pozajmljeni“ od susjednih naroda, a kao primjer navodi slogan: „U boj u boj za narod svoj“, koji masovno koriste hrvatski navijači, a radi se o stihovima srpskog pjesnika Jove Jovanovića Zmaja.

Klasić smatra da presuda u slučaju četničkog vođe Draže Mihailovića ne znači ni njegovu ni rehabilitaciju tog pokreta.

On ocjenjuje da je namjerno zataškali objašnjenje sudije da nije presuđivano o tome da li su četnici i Mihailović činili zločine, već je ocjenjivan proces u kome je on osuđen.

Klasić ukazuje da četnici, ali i ustaše Hrvatskoj imaju pravo na penziju „zarađenu“ dok su nosili oružje, što smatra skandaloznim.

Ipak, navodi hrvatski istoričar, u praksi, u Srbiji još ni jedan četnik nije dobio tu nadoknadu, jer mora da dovede dva partizana kao svjedoke – što se pokazalo nemogućim.

Takođe, Hrvatski sabor je 1993. godine odlučio da pripadnici „Hrvatske domovinske vojske“ u koju ulaze ustaše i domobrani, primaju penziju.

To je skandalozna odluka Sabora na čijem je čelu tada bio Stipe Mesić, rekao je Klasić.

On smatra da su se u Blajburgu desili zločini koje su počinile partizanske jedinice, ali da se ne može govoriti o nevinim žrtvama, jer su mnogi od ti vojnika bili aktivni pripadnici ustaškog pokreta, koji je činio masovne zločine.

Mislim da u suočavanju sa prošlošću svi trebamo dati doprinos, a Katolička crkva ima veliku važnost u tom procesu. Nikada ne čujemo kako je katoličko sveštenstvo reagovalo na sve što se događalo od 1941. do 1945. godine, naveo je Klasić.

On smatra da nikada neće biti otkriven tačan broj ubijenih u Jasenovcu, ali da je broj manje bitan od stava koji treba biti beskompromisan – da je tu počinjeno veliko zlo, koje se ne smije više ponoviti.

Klasić navodi da je Franjo Tuđman bio partizan „sa dna kace“, komunista i čovjek od velikog povjerenja Ivana Gošnjaka i Josipa Broza. „U često prizivanoj lustracija Franjo Tuđman ne bi dobro prošao“, smatra Klasić.

Hrvatski istoričar navodi da Josip Broz Tito nije bio diktator, već autokratski vladar, koji je znao da upotrijebi moć tako da ne izgleda kao diktatura.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

USKRS HRVATSKE MRŽNjE (I DIO): „Kolji Srbe“ u Karlovcu …

U BLAJBURGU NE ŽALE ZA ŽRTVAMA, NEGO ZA NDH – Jadovno …

kitarovićeva da osudi fašističke ispade hrvatskih navijača

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: