fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Klark: Raspad Jugoslavije je posljedica američkog imperijalizma

Svi problemi u regionu proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetima, što je proces koji su zapadne sile podržavale, pa i aktivno ohrabrivale, navodi se u komentaru čuvenog britanskog novinara Nila Klarka.

Klark: Raspad Jugoslavije je posljedica američkog imperijalizma
Klark: Raspad Jugoslavije je posljedica američkog imperijalizma

Klark smatra da sve potencijalne krize koje sada prijete Balkanu nisu krivica ruske politike nego su „posljedice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja“.

Dok se danas brani postojanje i teritorijalni integritet BiH, navodi Klark, postavlja se pitanje zašto je Amerika podržavala nezavisnost Kosova i pravo na samoopredjeljenje tamošnjeg albanskog stanovništva.

„Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije? Mnogi ljudi u regiji nostalgični su za Jugoslavijom. Prošlogodišnja anketa agencije ‘Galup’ pokazala je da većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, kao i 45 odsto iz Slovenije /koja se smatra najuspešnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije/, smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar“, dodaje se u komentaru.

Klark podsjeća da je Jugoslavija narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost, te da je bilo smisla što su narodi iz regije odlučili da se ujedine u federalnu državu.

„Jugoslavija je postigla velike uspjehe u područjima kulture, sporta, umjetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za cijelo čovječanstvo“, navodi se u komentaru britanskog novinara.

Danas, dodaje Klark, umjesto jake jugoslovenske države postoji niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu, što odgovara imperijalnim težnjama Amerike.

Izvor: Glas Srpske

Vezane vijesti:

Ko je sve odgovoran za raspad Jugoslavije: Slovenci prvi …

Rušenje mitova o Titovoj epohi (1): Jugoslavija je bila lažni …

Bivši agent CIA: Dali su nam milione da rascjepkamo …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: