fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Kesić: U pripremi rezolucija o stradanju Srba i Hrvata u ratu u BiH

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da je najavljena rezolucija o Srebrenici u američkom Kongresu rezultat lobiranja bošnjačke zajednice u SAD, te istakao da je pokrenuta akcija srpske zajednice u Americi da bude donesena rezolucija i o stradanju Srba i Hrvata. u ratu u BiH.

Obrad_Kesic.jpg
Obrad Kesić

– U razgovorima sa predstavnicima srpske zajednice postoji akcija koja bi uvela rezoluciju gdje se izgrađuje mišljenje Kongresa i utvrđuje da su i Srbi i Hrvati stradali u ratu u BiH, a istovremeno da bi bila osuđena takozvana Armija BiH koja je odgovorna za stradanja srpskog i hrvatskog naroda u Sarajevu – izjavio je Kesić Srni.

On je naveo da je ta rezolucija u pripremi, te da očekuje da se na jesen pojavi njena prva verzija.

– Važno je da se srpska zajednica uključi, ne samo u pripremu nove rezolucije, već i da dogodine rezolucija o Srebrenici, koja se ponavlja, ne bude toliko jednostrana i da se pokaže da su tamo stradali i Srbi i da su akcije takozvane Armije BiH u toj regiji bile dosta problematične, imajući u vidu koliko su civilne žrtve sa srpske strane ostale nezapamćene, barem što se tiče Zapada – naglasio je Kesić.

On kaže da u rezoluciji o Srebrenici nema ništa novo i da to ne treba dizati na neki značajan novo.

– U suštini rezolucija o Srebrenici je simbolična podrška koja je izlobirana od bošnjačke zajednice, ali na neki način to otvara novi element borbe oko BiH, a to je da će i srpska, a pretpostavljam da će se uključiti i hrvatska zajednica, odnosno da se utvrde činjenice o ratu i da se poštuju žrtve iz srpskog i hrvatskog naroda – ocijenio je Kesić.

Prema njegovim riječima, rezolucija u vezi sa Srebrenicom ima više ciljeva.

– Prvenstveno to je izlobirano od bošnjačke zajednice u Americi još prije desetak godina, a oni koji predlažu rezoluciju su članovi Kongresa koji imaju veći broj Bošnjaka u svojima opštinama. Tu su i političke poruke koje se ubacuju u tekst – navodi Kesić.

On dodaje da je drugi cilj da se pokaže „ispravnost“ svega što su SAD radile devedesetih godina prošlog vijeka na Balkanu.

– Znači, ako se utvrđuje da je tamo bio jedan narod koji je ispao žrtva, onda to govori da su Amerikanci bili u pravu kada su intervenisali. Takođe, Kongres je tih godina bio ključni motor koji je pritiskao administraciju tadašnjeg predsjednika Bila Klintona da intervenišu – rekao je Kesić.

On navodi da to na neki način potvrđuje ono što su tada mnogi tvrdili – da je Amerika spasila i izgradila novu državu za koju, kako kaže, „vidimo kako sada funkcioniše“.

Kesić naglašava da treba imati u vidu da je srpska zajednica u SAD sada mnogo jača nego ranije.

Američki kongresmen iz reda demokrata Edi Bernis Džonson predstavila je u Predstavničkom domu „rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine“, a dokument je u proceduri u američkom Kongresu.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Budi Bog s nama, zasto i i „Hrvata“ , zar mi Srbi da u nase ime iznosimo rezoluciju o stradanju Hrvata. Hrvati kao saveznici muslimana u BiH su cinili zajednicke zlocine nad Srbima. Hrvati nikada ne bi tako nesto za nas Srbe uradili. Nikada se izgleda pameti necemo nauciti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: