fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Караџић поверовао Холбруку, Младић није — епилог исти

Верујем да је Холбрук обећавао и Младићу, јер је њихова метода да некога „унапреде“ како би му одузели функцију. И не верујем да би Младић прихватио да се повуче са свог војног положаја и оде у политику на основу Холбруковог обећања када није хтео то да уради на основу Караџићевог налога, каже Борисав Јовић.

Фото: AFP 2017/ MICHAEL EVSTAFIEV
Фото: AFP 2017/ MICHAEL EVSTAFIEV

Шта год да су урадили, очигледно, није им гинуо Хашки трибунал, џаба Холбрукова обећања. Могло би се рећи да је то поента приче коју је за Спутњик испричао син једног од најтраженијих хашких оптуженика, Ратка Младића. Један од двојице најтраженијих у Хагу је пристао на нагодбу, други није, а обојица су завршили на истом месту.

Западне обавештајне службе мог оца су застрашивале Хашким трибуналом како би га врбовале да ради за њих. Он их је одбио, а потом и Холбруков предлог да генерал Младић постане — Младић политичар, рекао је Дарко Младић. И њему је, каже, нуђено да ако буде кооперативан, неће бити прогоњен. У супротном биће осуђен као злочинац.

Већ дуго година други најтраженији хашки оптуженик, први председник Републике Српске Радован Караџић, тврди да му је амерички дипломата Ричард Холбрук, обећао да никада неће одговарати за ратне злочине ако се мирно повуче са власти у Босни.

„За Караџића ми је познато да је морао да потпише да ће се повући из политике после Дејтонског споразума, и тај потпис је чак користио у Хашком трибуналу као потврду да је он извршио своју обавезу онако како су то од њега тражили“, каже за Спутњик Борисав Јовић, који је у то време био у политичком врху Србије.

О случају Младића каже да није упознат, али на основу искуства са Караџићем, али и притисака Запада да Слободан Милошевић поднесе оставку и повуче се из политике, он сматра вероватним да је то, уз нека обећања, тражено и од Младића.

„Да је Холбрук од Младића то хтео, врло је вероватно јер то је њихова метода — да некога ’унапреде‘ да би му одузели функцију“, наводи Јовић. Поготово што је „Младић био најтврђи генерал који је тамо бранио српски народ, чак ван налога и директива политичког руководства у Босни“, додаје он.

Познато је, наводи Јовић, да је између Младића и Караџића настао конфликт и да је у једном тренутку Караџић сменио Младића, а овај на то није пристао јер је хтео да буде први човек војске.

„Не могу да верујем да би Младић прихватио да се повуче са тог положаја и оде у политику на основу Холбруковог налога када није хтео то да уради на основу Караџићевог“, истиче он за Спутњик.

Амерички дипломата Ричард Холбрук, специјални изасланик за Балкан, један од креатора Дејтонског споразума, којим је окончан рат у Босни и Херцеговини, што се сматра круном његове пола века дуге дипломатске каријере, није међу живима од краја 2010. године.

Да јесте, сигурно би жустрим речима демантовао најновије наводе о покушају нагодбе са Младићем, као што је и тврдње Караџића изречене пред Хашким трибуналом да је нагодбе било.

„Он је један од највећих масовних убица на свету и то је објавио да би се бранио. Измислио је причу. Нико не треба да му верује“, одговорио је тада Холбрук који је на Балкану остао упамћен по стилу „тврде дипломатије“.

Домаћи медији су пре годину дана пренели речи једног од правних саветника Караџића, адвоката Горана Петронијевића, да се споразум састојао од два папира и да је један одбрана предала Хагу и да се у њему наводе обавезе Караџића и СДС који су гарантовани са шест потписа, међу којима су и „парафи“ Слободана Милошевића, Милана Милутиновића, Алексе Бухе…

Други документ, који му је претходио, сачињен је у два примерка на енглеском и два на српском језику, од којих је Холбрук оба на енглеском однео. Примерке на српском имали су Милошевић и Биљана Плавшић, али су, каже он, и један и други — нестали.

Како год било, резултат је исти. И Караџићу који се нагодио са Холбруком и Младићу, који није хтео то да учини, пресудиће Хашки трибунал.

Аутор: Мира Канкараш Тркља

Извор: СПУТЊИК

Везане вијести:

Шта је Холбрук нудио генералу Младићу у замјену за слободу?

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: