fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Караџић ексклузивно за „Вести“ (1): Судбину ми кроје ратни хушкачи

Осуђен због политике коју кроје они који држе Хашки трибунал: Радован Караџић Фото: Reuters
Осуђен због политике коју кроје они
који држе Хашки трибунал:
Радован Караџић Фото: Reuters

Признаје да је био бесан као рис. Очекивао је све, али не да га хашке судије осуде на једну од најдужих затворских казни. Данас, два месеца по изрицању првостепене пресуде и после гомиле измишљених интервјуа које је наводно дао, др Радован Караџић, први пут за неки медиј објашњава на чему заснива свој оптимизам да ће у жалбеном поступку ипак победити Хашки трибунал, али открива и низ „пикантерија“ из периода када се скривао.

Ваши адвокати тврде да сте „психички лоше“. Како сте?
– Ја сам психички управо онако како бих требао бити – бесан као рис. Када би било другачије, тада бих био „психички лош“, то јест неадекватан.

Вођство уместо вође

Увек смо говорили да не желимо вођу, већ бројно вођство, и имали смо га – преко две стотине истакнутих људи који су у сваком тренутку могли заменити свакога. Све што смо радили требало је да буде „из главе (је) цијела народа“, како каже Његош. Председник није самодржац и не одлучује о приватној ствари да би могао да ризикује.

Да ли заиста очекујете да ћете бити пуштени на слободу?
– Свакако да очекујем да будем пуштен да припремим жалбу. Већ је направљено толико преседана и толико неуобичајених поступака, који, ако се угнезде као судска пракса у ново законодавство, овај свет ће довести веома близу коначног понора. Свет не може опстати без правде. Већ сам изгубио драгоцених осам година у претерано дугом суђењу. Суђен сам за нешто што се неизбежно дешава у сваком, па и нашем нашем грађанском рату. При том и само Тужилаштво не тврди да сам ја урадио нешто лоше, него да је политика довела до овога и онога. Па, ту политику су креирали они који држе овај суд и преуређују овај свет.

Сматрате да је суд погрешио. Тешко да ће Вам неко у Босни у то поверовати?
– Предвиђено је да судови греше, и због тога постоје виши нивои, жалбена већа, ванредни правни лекови. Проблем је још већи ако ово Веће „није погрешило“, то јест, ако је урадило онако како се од њега очекивало. За неке раније случајеве сам могао и мислити да одбране нису имале времена и ресурса да изврше добру истрагу и припреме одбрану. Упркос разним ограничењима и неравноправности са Тужилаштвом, моја одбрана је урадила одличну истрагу, са месеца се види да сам невин, па видите исход. Право питање је да ли су прилике такве да ће суд радије погрешити према мени него према власницима Суда. А у Босни оних који ми верују, а и знају истину, има више него што се ико нада. Има и међу муслиманима и међу Хрватима.

Можете ли уопште бити ослобођени ако се зна да би таква одлука Суда произвела нове тензије у региону?
– Ваше питање је погодило у суштину и жешћа је критика оваквог судовања него ишта што ја могу рећи. Ако је јавност свесна да судови гледају на то шта ће бити после пресуде, онда то није правда. Зашто би ослобађање невинога подигло тензије, а осуда невинога умирила регион? Онда је свет постављен наопачке, наглавачке. И шта о себи мисле они који би желели да невин буде осуђен, а при том и даље верују у Бога? Није важна пресуда било ком појединцу, важно је стање у региону…

Да смо барем пописали жртве

– Погрешним судским одлукама лажи се цементирају да трају заувек. Мени се пресуђује што сам упозоравао да се геноцид из 1941. не сме поновити. Као да тог геноцида у Другом светском рату није ни било, него сам га измислио да плашим Србе. А да су Југославија, или бар Србија, пописале жртве и донеле декларацију о геноциду, не би морало да се поново доказује шта нам се десило тада. Срби, Јевреји и Јермени немају више простора за такав немар.

Кајете ли се за ишта што сте урадили током периода док сте били председник РС?
– Председник треба да буде што ређе у прилици да направи грешку и да се каје. Ја сам пре својих одлука обављао бројне консултације и проверио најширу подршку за онај председнички део посла. Због рата се не кајем, јер није био моја одлука, него жалим што нисмо стали код Лисабонског споразума, данас бисмо били срећна земља. Али, сваки народ прави сопствени избор, који онда утиче и на изборе суседа. Моје и наше одлуке су диктирали противници и догађаји.

(Наставиће се)

Аутор: Ђ. Баровић

Извор: Новости онлине

 

Везане вијести:

Караџић ексклузивно за „Вести“ (2): НАТО је покушао да ме ликвидира

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: