fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Karadžić ekskluzivno za „Vesti“ (2): NATO je pokušao da me likvidira

Haško tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv prvog predsednika RS dr Radovana Karadžića 1995. godine, a od sledeće godine do 2008. postao je neuhvatljiv za brojne policije, tajne službe, lovce na ucenjene glave… U ekskluzivnom intervjuu za „Vesti“, prvom istupu u medijima pošto je prvostepeno presuđen na 40 godina zatvora, Karadžić otkriva da je, kad je shvatio da je izigran sporazum koji je imao sa Ričardom Holbrukom, bio spreman da se preda Haškom tribunalu, ali da je NATO tada odlučio da ga likvidira kao „nepoželjnog svedoka“.

Haški osuđenik: Dr. Radovan Karadžić
Haški osuđenik: Dr. Radovan Karadžić

Insistirate na dogovoru koji ste imali sa Holbrukom. Kako je moguće da taj „papir“ ne postoji?
– Već i vrapci znaju da je postojao sporazum, ali, kako reče pokojni predsednik Slobodan Milošević, velike sile ne stavljaju sve na papir. Ako im se ne veruje, onda nisu velike sile. Verujem, i imam indicija da je Holbruk pokušao da ostvari svoj deo sporazuma, ali da mu nije uspelo. Možda više nije bio toliko moćan. Ali, kad je to shvatio, pojačao je oštru retoriku protiv mene. NATO je pokušao da me likvidira da ne bih došao u Hag jer sam bio spreman da dođem kad je Holbruk izneverio. Dokaze imamo i od same Karle del Ponte, puštali smo ih u sudnici. Pitam se koji će im predsednik sad verovati u razne ponude i pogodbe.

Dugo godina ste se skrivali. Možete li otkriti kako se taj život odvijao, da li ste uvek bili „dr Dabić“ ili ste imali i druge identitete?
– Nije bilo mnogo tih identiteta, ali je bilo slučajnih i nesvesnih dvojnika, koji su ionako ličili na mene, što bih ja pojačavao kupovinom iste kape, ili jakne, tako da ako nas ne vide istovremeno, sigurno nas zamene. I telefone i kompjutere sam kupovao polovne, pune tuđih sadržaja, tako da mi se nije moglo ući u trag. Ali, vama neću reći više, osim ako ne krenete da se krijete od nepravde.

Zadovoljan zbog Šešelja

Da li oslobađajuća prvostepena presuda Šešelju budi optimizam i zašto?
– Pored ličnog zadovoljstva, koje kod mene izaziva svaki povratak živog Srbina, a vala i Hrvata, iz Haga, za gospodina Šešelja je to zadovoljstvo i veće. Njegov boravak ovde je, takođe, jedna neviđena sramota naše savremenosti. Profesor univerziteta, veliki pravnik, opozicioni političar bez ikakve izvršne moći, pa zatočen 12 godina. To je ono kad Justiciju pretvore u kol-gerlu, da moćnicima obavlja prljave poslove, da im malo pričuva Šešelja, da ne smeta. Neke stvari se nikad ne rade, a ako se rade, biće veliko zlo.

Možete li otkriti kako vam je polazilo za rukom da niko ne zna gde ste?
– Jednostavno: ko je znao ko sam, nije znao gde sam, a ko je znao gde sam, nije znao ko sam. Pošto su ljudi radoznali, ponudim im neki prihvatljiv identitet, i oni su zadovoljni, ne ispituju više. Bilo je takođe važno primeniti minimalne mere, ali ni reči više o tome.

Da li ste tokom skrivanja imali bilo kakve kontakte sa zvaničnicima Srbije ili Republike Srpske?
– Nikad ni sa jednim zvaničnikom ni Srbije, ni Crne Gore, ni Bosne, tj. Republike Srpske. Ne zato što sam se plašio izdaje, jer izdaja postoji samo kad ti neko nešto obeća, a ja nisam tražio obećanja. Nisam hteo da ih dovodim u teškoće i otežavam im položaj.

Da li je bilo ponuda da se dobrovoljno predate Hagu?
– Ponuda nije bilo, niti bih ja nešto prihvatio u zamenu za dolazak pred sud. To bi moralo biti nešto krupno što bi trebalo da prihvatim, a nisam hteo da trgujem. Bilo je posrednih pregovora sa članovima moje porodice, ponekad možda i od neovlašćenih posrednika, ali se nikome nije moglo verovati nakon što smo obavešteni od Karle del Ponte da NATO traga za mnom radi likvidacije.

U Srbiji na pomenu bratu?!

Karadžić bi mogao da se uskoro nađe u Srbiji, na 40-dnevnom parastosu rođenom bratu Ivanu. Njegov pravni savetnik, advokat Goran Petronijević kaže za „Vesti“ da je prema informacijama koje on ima, Vlada Srbije dala potrebne garancije da bi Karadžić posetio grob brata, i da sada sve zavisi od Tribunala.
– Ukoliko odluči pozitivno, on će taksativno nabrojati sve zahteve koje vlasti u Srbiji treba da ispune i to je sva priča. Međutim, mediji u Bosni su očigledno pomešali ovaj zahtev sa zahtevom da bude privremeno na slobodi do izricanja konačne presude, što je sasvim druga stvar – objašnjava Petronijević.

(Kraj)

Autor: Đ. Barović

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Karadžić ekskluzivno za „Vesti“ (1): Sudbinu mi kroje ratni huškači

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: