Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kanadski diplomata: Zagreb se treba izviniti u ime NDH

Džejms Biset

BEOGRAD – Bivši kanadski ambasador u Beogradu Džejms Biset izjavio je da bi Hrvatska, prije ulaska u EU, osim formalnih uslova, morala da ispuni i još jedan moralni zahtjev – da se u potpunosti i javno izvini za svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu.

On je u autorskom tekstu u bostonskom listu „Kriščen sajens monitor“, konstatovao da je Hrvatska ispunila većinu formalnih zahtjeva za ulazak u EU, i da njen prijem podržavaju Njemačka, kao tradicionalni saveznik, i SAD, koje ohrabruju širenje Unije na jugoistok.

„Ipak, postoji još jedan, moralni zahtev, koji Hrvatska, zbog sebe, treba da ispuni prije nego što bude primljena, a to je da bez ograda i javno prizna svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu, kao lojalnog saveznika u ostvarenju ciljeva nacista, i svoje revnosno učešće u genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima“, precizirao je Biset.

On je podsjetio da je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o osudi zločina Srebrenici i da je „vrijeme da Hrvatska učini isto“.

„Hrvatska ima dovoljno razloga da se izvinjava za zločine koje je počinila tokom sukoba na Balkanu 1990-ih godina, ali može da počne sa izvinjenjem za masovne zločine iz Drugog svjetskog rata“, naglasio je Biset.

On je istakao da se poslije Drugog svjetskog rata u bivšoj Jugoslaviji, pod sloganom „Bratstvo-jedinstvo“, nastojala zakopati prošlost.

„Za razliku od Nijemaca, koji su prihvatili moralnu obavezu da priznaju svoje zločine počinjene pod nacističkim režimom, građani hrvatske države u Titovoj Jugoslaviji nisu osjećali takvu obavezu. Zato žrtve i preživjeli članovi njihovih porodica još čekaju pravdu“, ukazao je Biset.

On je naveo da Hrvatska mora da se očisti „od svoje mračne prošlosti“.

„Sve dok Hrvatska ne nauči da govori istinu o svojoj istoriji, za nju ne bi trebalo da bude mjesta u EU“, istakao je Biset.

Frontal-RS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: