Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

“Каленић” јеврејској заједници

Датум објаве: среда, 30 маја, 2018
Величина слова: A- A+

Донето ново решење по закону о отклањању последица Холокауста. Чувена београдска кафана припадала Адолфу Сабу, убијеном у логору

Кафана постоји још од 1938. Фото П. Митић
Кафана постоји још од 1938. Фото П. Митић

Чувена кафана “Каленић”, симбол општине Врачар, враћена је Јеврејској општини Београд, потврђено је, за “Новости”, у Агенцији за реституцију. Тачније, Јеврејској општини, одлуком Агенције, припала је трећина познате кафане и по трећина од три локала у истој згради, у Милешевској улици 2.

Остатак објекта, за који није било захтева за повраћај, остаће у власништву државе. Наиме, трећина пословних простора зграде у чијем се приземљу деценијама налазило пребивалиште многих песника и новинара, и у којој је, тик изнад кафане живео писац и боем Јаков Гробаров, и често ноћу сањао како му кревет пропада баш у “Каленић”, одузета је старим власницима после доношења Закона о национализацији, 1958. Иза власника, породице Сабо, нису остали наследници, док је преостали део претходно већ продат трећим лицима.

Кафана је почела да ради 1938, а инжењер Адолф Сабо купио ју је годину дана касније од извесне Драгице Младеновић. За време немачке окупације зграда је одузета на основу Уредбе о припадању имовине Јевреја Србији, из августа 1942.

Непосредно после рата, пошто је та уредба стављена ван снаге, одузимање имовине је поништено, и објекат враћен предратним власницима. Несрећни Адолф Сабо није се вратио жив из логора, па је зграду наследила његова удовица Албертина и користила је као сувласник све до национализације.

После доношења Закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих наследника, а Адолф и Албертина их нису имали, Јеврејска општина Београд поднела је захтев за повраћај ове некретнине. Првостепена одлука донета је 28. маја и на њу Правобранилаштво има право жалбе.

Уколико одлука Агенције постане правоснажна, а већина одлука донетих на основу овог закона је потврђена пред Министарством финансија или Управним судом, из Јеврејске општине Београд поручују да ће чувени ресторан остати да ради и неће мењати делатност.

Иначе, по Закону о отклањању последица Холокауста из 2016, јеврејској заједници враћено је до сада укупно 4.662 квадратна метра зграда, станова и пословних простора. Реч је о 50 локала, 10 станова и једној згради, у централним београдским општинама Стари град, Савски венац, Звездара и Врачар. Такође је враћена једна гаража, 442 квадрата неизграђеног грађевинског земљишта (Јеврејској општини Зрењанин), и око 530 хектара пољопривредног земљишта у Новом Кнежевцу, Бачкој Тополи, Ђурђину и Башаиду (јеврејским општинама Кикинда и Суботица), као и у Панчеву.

ВРАЋЕНО ПА ОДУЗЕТО

Већина овдашњих Јевреја страдала је током рата у логорима Старо сајмиште, Топовске шупе, Шабац, Ниш… Њихова имовина је опљачкана и продата на лицитацији домаћим Немцима, сарадницима Недићевог режима, Хрватима, белогардејцима… Реткима који су преживели имовина је враћена после 1945, али им је серијом закона, од аграрне реформе до национализације, опет све одузето.

Аутор: В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Имовина страдалих Јевреја од сада под контролом | Јадовно …

Проблем реституције одузете јеврејске имовине | Јадовно 1941.

Четрдесет некретнина враћено јеврејским општинама | Јадовно …
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top