Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Kalendar genocida: AVGUST KAO OPOMENA

Datum objave: četvrtak, 22 avgusta, 2013
Objavljeno u Kompleks Jadovno
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/vijesti/sjecanje-svijeca-zastava.jpg

Sagledavanje pojedinačnih zločina u vremenskom kontekstu, u okviru genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, samo je jedan od zadataka sa čijim rješenjem kasnimo u okviru uspostavljanja adekvatnog odnosa prema prošlosti. 

Udruženje građana Jadovno 1941, pored formiranja arhiva i bibliotečnog fonda, pokušava u okvirima svojih mogućnosti, da vodi i hronološku evidenciju zločina čije se razmjere samo u tom kontekstu mogu najbolje sagledati. Koliko je pojedinačnih stratišta o kojima se danas ne zna ništa ili gotovo ništa? Koliko smo žrtava zaboravili?  Projekat Kalendar genocida, koji je još u razvoju, pokušava da nas opomene kolike su razmjere zla o kome smo dužni svjedočiti.

Mjesec avgust, kada se sjećamo egzodusa krajiških Srba, žrtava najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svjetskog rata, kroz našu istoriju nametao je velika iskušenja našim precima.  Kontinuitet zločina odlično se vidi u obimnoj, ali ni blizu kompletnoj, listi pojedinačnih zločina. Sigurni smo da među Vama, nisu rijetki posjetioci našeg sajta koji pored zločina evidentiranih u našem kalendaru, znaju za još poneko.

Molimo Vas da nam pomognete da ni jedno mjesto zločina ne padne u zaborav, da ni jednu žrtvu ne zaboravimo.

Evidentiranje takvih događaja naša je odgovornost i naša obaveza. U ovakvom poslu, i najmanji doprinos je veliki. 

Lista zločina koju možete vidjeti u našem kalendaru, predstavlja i listu zločina našeg neodgovornog odnosa i ćutanja.

 Jesmo li spremni da i dalje plaćamo tu cjenu !?

KALENDAR GENOCIDA – SPISAK ZLOČINA ZA AVGUST

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top