fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kalendar genocida: 04. jun. Godišnjica stradanja Srba ’41 i ’92

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/kalendar-genocida-c549cd23.jpg

Korićka jama – U noći između 4. i 5. juna 1941. godine, u selu Korita, opština Bileća, ustaše – muslimani iz Fazlagića Kule pod vođstvom ustaškog povjerenika Hermana Togonala i gatačkog hodže Muharema Glavinića su mučki ubile i bacile u jamu više od 130 Srba mještana ovog i okolnih sela. Kosti korićkih stradalnika izvađene su 1953. godine, kada je na osnovu 180 pronađenih lobanja ustanovljeno da je broj žrtava Korićke jame bio znatno veći. Među stradalnicima najviše je bilo članova porodica Svorcan, Bjelica, Starović, Trklja, Šarović, Šakota, Glušac, Rogač, Jakšić, Dumnić, Kovačević, Kurdulija, Kosnić, Milošević, Milović, Nosović, Radan.

Žepa – 45 pripadnika boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske su 4.juna 1992. godine na Žepi iz zasjede napale muslimanske snage, uprkos dogovoru o mirnom prolasku. Kolona je napadnuta sa svih strana, srpski vojnici su nasumice ubijani. Pripadnici takozvane Armije BiH su 12 zarobljenika zatvorili u obližnju štalu i žive zapalili. Ovo je jedno od najmasovnijih stradanja pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske tokom proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vezane vijesti:

Sjećanje na zločin u hercegovačkom selu Korita

KAO NI ZA MNOGE DRUGE UČINjENE NAD SRBIMA, ZA ZLOČIN U ŽEPI JOŠ NIKO NIJE ODGOVARAO

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: