fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KAKO SU NASTALE USTAŠE? Na HRT-u počinje kontraverzni serijal ‘Nezavisna Država Hrvatska’, donosimo detalje!

Prvi dan nove jesenske šeme Hrvatske televizije uključuje i dugo najavljivani, a onda i dugo odgađani dokumentarni serijal “Nezavisna Država Hrvatska”. Prva od dvanaest epizoda biće prikazana u ponedjeljak, 20. septembra u udarnom terminu od 20:10 časova na Prvom programu.

Foto: HRT

U seriji je, ističu s HRT-a, korišćen arhivski filmski materijal nastao u vrijeme postojanja NDH kojeg hrvatska javnost u najvećoj mjeri do sada nije imala prilike vidjeti.

Uvodna epizoda prikazuje kako je 20. juna 1928. godine Puniša Račić, poslanik Radikala u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, izvršio atentat na poslanike Hrvatske seljačke stranke.

Foto: HRT

“Pavle Radić i Đuro Basariček ubijeni su na mjestu, Ivan Granđa, Ivan Pernar i Stjepan Radić su ranjeni. Stjepan Radić je početkom avgusta te 1928. umro od posljedica ranjavanja. Atentat u Narodnoj skupštini na poslanike HSS-a doveo je do političkih previranja. Jedna od posljedica tog previranja je i osnivanje nacionalističke i terorističke organizacije koja je 1932. godine usvojila ime Ustaše – hrvatska revolucionarna organizacija (UHRO)”, stoji u opisu prve epizode ovog ambicioznog, ali i škakljivog projekta.

Foto: HRT

“Dvije godine od usvajanja tog imena ustaše su sudjelovale u organizaciji i izvođenju atentata na kralja Jugoslavije Aleksandra I Karađorđevića u Marseju. Kako su ustaše nastale i kako su postale organizacija sposobna sudjelovati u organizaciji i izvođenju atentata na kralja Aleksandra, tema je prve epizode”, najavljuju s državne televizije.

Foto: HRT

“Serijal NDH govori o razlozima nastanka ustaškog pokreta, vojno-političkim okolnostima koje su dovele do stvaranja Nezavisne Države Hrvatske, najvažnijim događajima i ličnostima koji su obilježili njezino postojanje, kao i vojno-političkim okolnostima koje su uticale na njezin nestanak”, poručuju s HRT-a te dodaju da se u projektu pojavljuje više od trideset doktora istorijskih nauka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke, Velike Britanije i Italije, a s iskustvima života u NDH gledaoce će upoznati i nekoliko svjedoka vremena.

Serijal je nastao u produkciji HRT-a, odnosno programskog odjela Obrazovanje i znanost. Autori serijala su dr. Hrvoje Klasić i Miljenko Bukovčan, režiser Miljenko Bukovčan, a urednik Dario Špelić.

Foto: HRT

Inače, snimanje serijala započelo je još 2015. godine, u vrijeme kad je glavni ravnatelj HRT-a bio Goran Radman, a emitovanje je, iz kojekakvih razloga, odgađano nekoliko puta. “Stalno nam samo govore: bit će, bit će…”, požalio se prije ljeta istoričar Hrvoje Klasić.

Autor:Š. P.

Izvor: DNEVNO.HR

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: