Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kako su komunisti ubili vojvodu Petra Bojovića (video)

Vojvoda Petar Bojović preminuo je u 87. godini života 19. januara 1945. u svom beogradskom stanu. Komunistička kontraobaveštajna služba preko radija je zabranila prisustvovanje naroda sahrani, a leš je na Novo groblje prevezen taljigama

Vojvoda Petar Bojović
Vojvoda Petar Bojović

Jedna od sramnijih stranica istorije glavnog grada Srbije nakon oslobođenja Beograda od nemačke okupacije u jesen 1944. dogodila se krajem te godine na Vračaru, u Trnskoj 25, adresi jedinog živog srpskog i jugoslovenskog vojvode Petra Bojovića, učesnika u sedam ratova i odlikovanog našim najvećim vojnim počastima.

Konjički poručnik Petar Bojović
Konjički poručnik
Petar Bojović

Pripadnici komunističke kontraobaveštajne službe OZNA, upali su Bojoviću u stan. Bojović je upitao nezvane goste ko su, a oni su, spazivši šinjel kraljeve vojske s vojvodskim oznakama, počeli da omalovažavaju i maltretiraju starca.

Njegov sin Dobrosav priskočio mu je u pomoć, zbog čega je osuđen na deset godina robije, pod optužbom za saradnju s četnicima.

Vojvoda Bojović je jedan od naših izuzetnih vojskovođa koji je svoju vernost otadžbini i kruni dokazao u svim bojevima i bitkama. On ima vrlo veliko srce i još veću dušu.

Nikola Pašić

Razulareni titoisti su Bojovića najprimitivnije vređali i šamarali, gazili mu uniformu i bacali odlikovanja, nakon čega je i on uhapšen. U zatvoru je svakodnevno maltretiran, psihički i fizički, i kući je vraćen u vidno pogoršanom stanju. Nedugo zatim je i preminuo u 87. godini.

OZNA je javno preko talasa radio Beograda zabranila prisustvo naroda na sahrani, preteći drastičnim represalijama svakome ko se usudi da vojvodi oda počast. Zaobiđeno je i pravo na sahranu o trošku države, pa je leš Bojovića na novo groblje prevezeno taljigama. Sahranu u najužem krugu porodice budno su nadgledale siledžije u kožnim kaputima.

Penzionisani Vojvoda Bojović sa svojim kolegama generalima i admiralima Kraljevine Jugoslavije. Sleva na desno: Milan Nedić, Miloš Jovanović, Petar Bojović, Ljubomir Maksimović, Đura Dokić, Emilo Belić, Milivoje Dimitrijević i Viktor Vikerhauzer

Iako se nismo slagali i uvek sukobljavali, vojvoda Bojović je bio po meni veliki vojnik i još veći patriota, ponikao iz naše srpske zemlje.

Živojin Mišić

Da apsurd bude potpun, nove komunističke vlasti su iste godine poništile odluku iz 1942. i jednoj od beogradskih ulica vratili ime Vojvode Bojovića. Rođen 1858, učestvovao je u sedam ratova – oba balkanska, oba svetska, oba sa Turcima i u ratu sa Bugarima. Odlikovan je najprestižnijim priznanjima, među kojima i francuskom Legijom časti (1936), a penziju je 1922. godine dočekao na mestu načelnika Glavnog generalštaba vojske Kraljevine SHS.

Na početku Drugog svetskog rata, kao jedini živi vojvoda postavljen je na mesto vrhovnog inspektora celokupne vojne sile Jugoslavije. U toku Aprilskog rata bio je, kao jedini živi vojvoda, pomoćnik vrhovnog komandanta pošto je kralj Petar II još uvek bio maloletan. Nakon kapitulacije odredio je sebi kućni pritvor iz koga je 1942. poslao pismo podrške „armijskom đeneralu, gospodinu Draži Mihailoviću“.

Vojvoda Bojović je vatreni patriota. On je svoj život posvetio svojoj zemlji. Njegove glavne osobine su iskrenost, požrtvovanje i dobronamernost. Ovaj hrabri vojnik je blag. Njegov glas, malo potmuo, gotovo se nikad ne izdiže i njegove oči koje gledaju pravo u vaše, imaju nečeg melanholičnog. To je nostalgija za otadžbinom i žalost za svima onima koji su izginuli za njenu slobodu.

Arčibald Rajs

Falsifikatima i pojednostavljivanjima sklona komunistička istorija nakon Drugog svetskog rata prećutkivala je njegovo ime, a posebna „omerta“ pratila je gnusan način na koji je skončao. U poslednjih četvrt veka, sprovedena je delimična rehabilitacija Bojovićevog lika i dela.

Oprosti nam vojvodo, i neka ti je laka tvoja srpska zemlja.

Autor: Marko Nikolić

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Srpsko čojstvo: Vojvoda Petar Bojović | Jadovno 1941.

Vojvoda Petar Bojović: Sluga otadžbine iz šest ratova …

Ponižavanja velikih srpskih vojskovođa | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: