Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Kako su 1992. godine Prebilovčani po drugi put ubijeni

Datum objave: sreda, 19 juna, 2019
Objavljeno u Prebilovci, Hercegovina
Veličina slova: A- A+
Sveštanje kamena temeljca za Hram 1991. u Prebilovcima
Sveštanje kamena temeljca za
Hram 1991. u Prebilovcima

27 godina od vandalskog i zločinačkog uništenja Hrama Sabora Srpskih svetitelja Prebilovačkih mučenika u Prebilovcima i kostiju Srba ubijenih 1941, u njegovoj kripti

Hrvatske snage: 156. brigada vojske Republike Hrvatske (područje Makarske i Vrgorca), 1. brigada HVO Čapljina, diverzanstke grupe Vukovi i Pilot, grupa HOS, 1. satnija 40. inžinjerijskog bataljona HV i nepoznat broj pripadnika drugih formacija i naoružanih i nenaoružanih civila su 8. juna 1992. godine ušle u nebranjene i napuštene Prebilovce. U selu su ostale samo 2 starice, od kojih je jedna ubijena (telo joj nije pronađeno), a druga zarobljena i odvedena na opljačkanom traktoru u Čapljinu gde je kasnije umrla.

Stare kamene kuće i drugi objekti u selu su odmah, ritualno spaljeni, a narednih dana pristupilo se sistematskom miniranju novih kuća, građenim blokovima sa AB pločama i serklažima. Minirane su i pojedine grobnice na prebilovačkom groblju, a veliki broj njih je otvoren i u njima oskrnavljene ili spaljene kosti umrlih umrlih pre rata. Spomenici na groblju i sve fotografije pokojnika su uništene.

Temelje Hrama u Prebilovcima osveštao je Patrijarh Pavle 4.8. 1991. Tada su u kriptu Hrama položene mošti oko 4000 Srba, eshumirane 1990/91. iz 13 hercegovačkih kraških jama i 3 velika stratišta. Na VHS flimu koga je za propagandu HOS- a snimio Sead Šejtanić iz Čapljine, vidi se da su hrvatske snage ušle u do tada izgrađeni deo hrama i neoštećenu kriptu sa mermernim sarkofagom u kome su se nalazile kosti žrtava NDH terora. Do sahrane nalazile su se u 165 sanduka.

Šta se dalje dešavalo, do danas se tačno ne zna?!

To niko zvanično nije ni istraživao iako podatke o tome zna desetine hiljada osoba, bilo po neposrednom učešću u nezabeleženom zločinu nad kostima nedužnih žrtava, među kojima su veliki broj majke sa decom iz Prebilovaca, bilo po posrednom saznanju. Istinu o tome ne želi niko da kaže smatrajaći da je ćutanje o zločinu nacionalni i državni interes. To nije neobično, niti neočekivano. Neobična je nezainteresovanost srpskog faktora za to, iako mu je nametnuto zvono odgovornosti, sa teškim posledicama po narod i državu, za sva zla koja su se desila na ovim prostorima proteklih nekoliko decenija. No, i to je sve manje neobično, odnosno postalo je uobičajeno ponašanje.

† Patrijarh Pavle je posle odsluženog parastosa novomučenicima Prebilovačkim, ispred ,,Doma kulture,, (u kome se u leto 1941 godine odigrao krvavi ustaški pir), besedio okupljenom narodu o istinskom smislu stradanja.

Ono što se pouzdano zna je to da je Hram u Prebilovcima uništen tih junskih dana, postavljenim i aktiviranim eksplozivom sa velikim avionskim bombama. Bombe, protivtenkovske mine i plastični eksploziv postavljeni su i direktno na kosti, a plastični eksploziv može da ih uništi što se velikim delom i desilo. Ove činjenice utvrdilo je udruženje Srpsko nacionalno društvo Prebilovci iz Beograda, preko eksperta za eksplozive pukovnika Milana Rundića( rodom iz Dračeva u Popovovom polju). Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija je , u odgovoru na pismo SND Prebilovci, odbilo bilo kakvu vezu Hrvatske sa ratnim događajima u BiH, iako sama objavljena naredba generala Bobetka o napadu na Klepca, Prebilovce, Tasovčiće,…. govori da je za sve što se ovde događalo najpre odgovorna Republika Hrvatska!

Uglavnom, u istraživanjima ruševine, od nekadašnjih 165 sanduka ljudskih kostiju, sakupljeno je nešto izlomljenih koščica koje su smeštene u 7 sanduka, a mogle su da stanu i pet. Strepimo da je to samo ono što je ostalo u materijalu ruševine a da je veći deo bagerima ubačen u kamiione i negde bačen!? Neki deo moštiju su odneli sa sobom “kao trofejni suvenir od velike hrvatske pobjede”, čiji je jubilej svečano proslavljen pre nedelju dana u Počitelju i drugim mestima. Dečje lobanjice su viđene o kaišima hrvatskih bojovnika u Splitu, a ogrlice sa koščicama su nošene po Mostaru i drugim mestima.

Nije čudno- Hram u Prebilovcima je apostrofiran kao posebna meta operacije “Čagalj – Lipanjske zore”. Sam general Bobeko je naveo u svojoj knjizi da su Srbi u Hram ugradili hrvatske kosti!? Međutim, zašto ih je uništavao ako je zaista verovao da su bile hrvatske?!

Sveti mučenici Prebilovački i donjohercegovački, molite Boga za nas!

SND Prebilovci, juna 2017.

Ispred Doma u Prebilovcima 4.8.1991.
Ispred Doma u Prebilovcima 4.8.1991.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top