Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Kako su 1941. godine skončali Srbi iz Dervente : Nad ustaškim zločinima zanijemio i njemački general Glez fon Horstenau

Datum objave: utorak, 6 oktobra, 2020
Veličina slova: A- A+

O aktuelnoj temi koja se širi po društvenim mrežama o zločinima ustaška u opštini Derventa pisao je čak i nemački izaslanik u Zagrebu, inače poznati srbomrzac, general Glez fon Horstenau, zgražavajući se i sam nad surovošću ustaškog režima.

Naime, u avgustu 1941. g. ustaše su pohapsile sve starije Srbe od sedamnaest godina iz Dervente (do tada Lužani Bosanski), zajedno sa Srbima iz sela Barice, Kostreš i Novi Lužani i odveli ih u logor u Slavonsku Požegu, koji je formiran sporazumom između NDH i Nemačke 4. juna 1941, radi preseljenja izvesnog broja Slovenaca u Srbiju i tzv. ,,odstranjenju “ Srba iz NDH. Taj logor je imao  imao status i kategoriju useljeničko – iseljeničkog, iako je u njemu skončao veliki broj pripadnika srpskog naroda.  U njemu se u tom momentu nalazio i izvestan broj Srba sa područja Broda.

Za vreme čistke Dervente od Srba drastično je oštećena pravoslavna crkva u Lužanima Bosanskim (sada Derventa), ubijen je u svom stanu sveštenik Miloš Petrović (14. jun 1941), uništene su matične knjige i svi bogoslužbeni predmeti, kao i crkvena arhiva. Još gore je uradila hrvatska vojska u maju 1992 godine, kada je navedenu crkvu srušila.

Evo šta je o tim tragičnim događajima u svom dnevniku zapisao pomenuti Glez fon Horstenau, ne verujući ni sam u surovost ustaškog režima, koja se dešava pred njegovim očima:

,, Kod Slavonske Požege se nalazi jedan koncentracioni logor.

Upravnik logora je bivši katolički sveštenik (toliko o nevinosti Stepinca, prim. aut. ) a sada čuveni ustaša Klajić…..došlo je naređenje da dnevno mora biti ubijeno po dvadeset zarobljenika. Tokom jednog uobičajenog mučenja ( možemo li zamisliti kakvog, prim. aut. ) jedan zarobljenik je pokušao da otme pušku od svog mučitelja.

Kada je ovo dojavljeno komandantu logora Klajiću, on je naredio da se svi logoraši pobiju vatrom iz mitraljeza sa dum – dum mecima.

Čitav sat je trajala paljba sa ulaznih vrata u unutrašnjost barake. Zidovi su bili krvlju pošpricani a sa njih su visili komadi mesa i prosutih mozgova, dok su podovi bili prekriveni leševima “.

Strašna slika, koja se skoro ne može ni zamisliti u najcrnjim horor filmovima. Na ovaj način ustaše su u Slavonskoj Požegi, za jedan dan likvidirale, na najsvirepiji mogući način četiri stotine trideset osam ( 438 )logoraša iz Dervente i Broda.

Navedeni prizor užasa Horstenau opisao je u svom dnevniku.

Autor: Svetozar Crnogorac ( Predsednik udruženja Klub Gačana u Beogradu)

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Da Srbi zaborave Drugi svetski rat

Logoraši proslavili krsnu slavu

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top