Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Како спасити споменик српским ратницима у Улму од пропадања?

Датум објаве: понедељак, 3 априла, 2017
Величина слова: A- A+

У част устанка и борби од 1941.- до 1945. деценијама су подизани монументални споменици док су жртве Великог рата заборављане и често намерно свим могућим средствима брисане из сећања српског народа

На споменик српским ратницима Великог рата у Улму- поцрнео и обрастао маховином, венац пложили представици Генералног конзулата у Штутгарту Фото П. Ракочевић
На споменик српским ратницима Великог рата у Улму- поцрнео и обрастао маховином, венац
пложили представици Генералног конзулата у Штутгарту Фото П. Ракочевић

Кости српских страдалника – ратних заробљеника, рањених и болесних и цивилног робља из оба светска рата, расуте су и покопане, најчешће не знајући где, широм Европе.

Многи знани и још више незнаних, сокончали су своје животе и на тлу Африке. Све џаве настале после оба рата које су на својим плећима и уз огромне људске жртве створили Срби, поготово она последња, социјалистичка Југославија, нису се превише старале о спомен-обележјима српским жртвама Великог рата. То је посебно важило за Титову Југославију. У њој је историја, очигледно, почињала тек од од убиства српских жандрма што је проглашено даном почетком устанка против немачких окупатора, 7. јула 1941. године!

У част устанка и борби од 1941.- до 1945. деценијама су подизани монументални споменици док су жртве Великог рата заборављане и често намерно свим могућим средствима брисане из сећања српског народа.

Ипак, истине ради треба рећи, да се ни Краљевина Југославија до 1941. године није баш превише претргла подизањем нових и чувањем већ саграђених споменка српским жртвама. Многи споменици су после 1918. подизани често од прилога народа. Поменимо да се ни наша данашња држава не ангажује много, да не кажемо нимало, да се пронађу, сачувају и обнове споменици српским јунацима и цивилним жртвама. А њих, од којих су неки, посебно они мањи и не толико важни за историју, још увек има на триторијма некада ратних противника Србије –Аусрије, Мађарске, Немачке… Остали су, као неким чудом, још сачувани и од времена и од људи.

Један такав споменик у заточеништву помрлим српским ратницима, налази се у тзв. „Војном делу“ гробља у немачком граду Улму.

Ту су похрањене кости 146 поименице познатих српских војника. Споменик су о свом трошку подигли њихови преживели ратни другови из Великог рата. Деценијама се о том споменику међу Србима којих је моментално преко 400.000 у Немачкој, није знало ништа. Случајно га је „открила“ једна наша земљакиња пре двадесетак година пролазећи поред споменика до гробног места свог супруга.

Деценије небриге о споменику су одавно учиниле своје. Био је тотално поцрнео, прекривен маховином, камен –пешчанац од кога је исклесан се одрања.
Пре 7 година га је на сопствену иницијативу и после велике периптије са Управом гробља која се дуго противила приласку фирме Л-Кор дипл.-инг. Ненада Лукића из Штутгарта споменику, пескирањем очистила, тако да је споменик скоро „заблистао“. Међутим, споменик је у међувремену од утицаја околине поново поцрнео, маховина га је напала, па је споменик изгледао доста јадно.

Рад на споменику који представлја српског војника на самтрном одру. И госпоđа Нада Лукић помаже да се посао заврши како треба Фото П. Ракочевић
Рад на споменику који представлја српског војника на самтрном одру. И госпоđа Нада Лукић
помаже да се посао заврши како треба Фото П. Ракочевић

На молбу сарадника Новости и Генералног конзула Божидара Вучуровића, фирма Л-Кор, која иначе ради на великим пројектима и заштитама од корозије за многе светске фиме по целој Европи, у неким арапским државама и на Куби, се поново одазвала да као и пре 7 година, споменик бесплатно очисти.

Из Штутгарта су допремљене специјалне машине. Споменик је обрађиван тзв. „сувим ледом“ јер због лошег стања камена пескирање финим кварцним песком није било препоручљиво.

Сада изгледа боље него пре спеијалне обраде, али је према речима г. Реље Лукића сениора, тешко без скупе, специјалне рестаурације читавог споменика одстранити већ настала, видљива светла оштећења на камену.

Поменимо да је све разговоре око пристанка Управе гробља да се споменик очисти и овог пута водила госпођа Нада Лукић. Захваљујући приватној иницијативи фирме Л-Кор споменику је продужен век трајања, али ће се камен, без рестаурације и заштите, временом распасти. Зато се припрема иницијатива да се у помоћ позову државни органи Србије да колико могу помогну да се овај јединствени, још очувани споменик на Југу Немачке сачува као вечни спомен генерцијама Срба који живе на овим просторима, о борби њихових предака за слободу Србије.

Аутор: П. Ракочевић

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Сећање на српске јунаке | Јадовно 1941.

Меморијали српским јунацима балканских ратова и Великог рата …

На ћирилици! Ово је споменик који су Немци подигли Србима у Првом светском рату!
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top