fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kadinjača- hrabrost uplašene Evrope

Antifašisti Starog kontinenta i juče slavili herojstvo boraca Užičke republike. Vijorile se zastave srpskih, francuskih, italijanskih brigada…

Polaganje venaca na spomenik stradalima
Polaganje venaca na spomenik stradalima

U VREMENU straha čitavih naroda, pod naletom fašista 29. novembra 1941. godine na prevoju Kadinjača stradala je cela jedna generacija užičkih spartanaca, Posavaca i Orašana: komšije – vojnici, tkači, pekari, krojači – artiljerci, obućari – pešadinci, stradali su do poslednjeg braneći Užičku republiku. Poštu su im u spomen kompleksu nad Užicem odali sugrađani, potomci partizana iz Srbije i nekadašnjih jugoslovenskih republika, unuci antifašista iz Italije, Francuske…

Zastave nekoliko evropskih država vijorile su se na Kadinjači. Udarna brigada Garibaldi, piše na jednoj od njih. Da li je autentična? Bandera originale? To su na Kadinjači Užičani pitali Dijega Verzenjamija, starca iz Trsta.

– Moj otac je bio borac ove brigade. Zastavu je dobio od svog komandanta Rikarda Đakuza, a ja sam je nasledio. I nju, i duh antifašizma – kaže Varzenjami. – Taj duh učinio je da obični ljudi, njih manje od 300, na ovom mestu sred Srbije stanu ispred tenkova i 3.000 nemačkih fašista, braneći ono malo preostale evropske hrabrosti na početku rata.

Iz slovenačkog Pirana, Sonja Frančić stigla je u Užice da se pokloni senima, kako kaže, „u Jugoslaviji i Evropi, najhrabrijih“.

Kadinjača

– Ovde su stradali tvorci najvećih ljudskih vrednosti za koje protekli i ovaj vek znaju. To su bili borci Radničkog bataljona, vesnici jedne mogućnosti – slobodne Evrope. Njihov čin, najznačajnije je nasleđe koje moramo baštiniti ako nam je danas do dobra stalo, više nego do zla – ističe Luka Čipein iz Slovenije. – Tih 67 dana slobodne Užičke republike, bili su putokaz porobljenom svetu na početku rata.

Stradalim borcima parastos su služili sveštenici crkve užičke. Senima stradalih mladića, pred kolonama posetilaca spomen-kompleksa Kadinjača, poklonili su se čelnici grada na Đetinji.

Kadinjača

– Danas znamo da su užički partizani, ovdašnji spartanci, odredili budući put Srbije. Naša država nema drugi put osim antifašističkog, na tom putu ništa nas nije moglo i ne može nas pokolebati – rekao je Milan Popović, pomoćnik ministra za boračka pitanja.

Kadinjača

UŽIČKA MLADOST

BORBA užičke mladosti, bezmalo goloruke, protiv 3.000 nemačkih vojnika, trajala je kratko. Stradali mladići zaslužili su večnost. Užička republika, jedina slobodna teritorija na Starom kontinentu, pala je. Partizanski ranjenici, njih 120, uhvaćeni su 30. novembra na Zlatiboru, tu su pobijeni. Vrhovni štab sa Josipom Brozom i 1.500 boraca, povlačeći se preko Uvca, spas je našao u raškoj oblasti.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Srbi i Hrvati taoci prošlosti

Matija Bećković: Lišeni života i smrti

ZABORAVLjENI POKOLj U PANČEVU: Nacisti su izdvojili 36 ljudi, a onda…

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: