Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Jutarnji: Karamarko da ode u Jasenovac i klekne

Datum objave: ponedeljak, 11 aprila, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Jutarnji list je pozvao lidera HDZ Tomislava Karamarka, koji je Hrvatima poručio da zajedno odaju počast žrtvama Jasenovca, da najprije ode u Jasenovac i klekne.

Tomislav Karamarko (Foto: N. REBERŠAK/NL)
Tomislav Karamarko
(Foto: N. REBERŠAK/NL)

Zagrebački dnevnik je naveo da potpredsjednik Vlade Hrvatske najprije ode u Jasenovac i klekne, pa tek onda može da pozve Jevreje i Srbe da mu se pridruže.

“Oni su oduvijek tamo. Vaš se dolazak tek očekuje”, poručuje komentator Jutarnjeg Jelena Lovrić.

U tekstu se navodi da mantra o osudi “svih totalitarizama”, koja se s vrha države sada ponavlja, vlasti služi samo kao maskirna košulja.

Umjesto jasne osude sve prisutnijeg ustašluka i njegova pretvaranja u mejnstrim, oni se, kao, distanciraju od svih totalitarizama, navodi list i primjećuje da je to zato da ne bi morali imenovati ono što se događa, da bi napravili vještački balans između crnog i crvenog, da bi Karamarko mogao reći kako su kritike, s domaćih i inostranih adresa, o profašističkim incidentima i tendencijama “besmislene, neistinite i zlonamjerne”.

“Potpuno je apsurdno i po žrtve Jasenovca potpuno uvredljivo da danas potpredsjednik Sabora, koji lično učestvuje u ustašolikim marševima, ili potpredsjednik vlade, koji inklinira manekenima NDH, javno o tome kako bi se prema uspomeni koju čuva Kameni cvijet trebalo ponašati”, navodi Lovrićeva.

List primjećuje da je Karamarko shvatio, izgleda, da odluka jevrejskih i srpskih organizacija o bojkotu skore zvanične komemoracije u nekadašnjem ustaškom logoru Jasenovac predstavlja veliku sramotu za Hrvatsku i cijelu državu na međunarodnoj sceni dovodi u vrlo neugodan položaj.

“Ali kome Karamarko zapravo govori? Koga on to poziva u Jasenovac? Koliko je poznato, kao već četiri godine šef jedne od dvije najjače stranke u Hrvatskoj on u Jasenovcu nikad nije bio”, stoji u komentaru.

Za razliku od onih koje će, kako se navodi, brzopleto i tendenciozno sada označiti kao bezobzirnike prema jasenovačkim poljima smrti. Svojom izjavom odluku jevrejskih i srpskih organizacija o nedolasku na državnu komemoraciju proglasiti bojkotovanjem žrtava, što je bezobrazna zamjena teza, konstatuje list i dodaje da im se pripisuje da im je odavanja počasti mrtvima važnija jeftina dnevna politikantstva i unošenje novih podjela među hrvatske građane.

List konstatuje da o razlozima koje su Jevreji i Srbi naveli za svoju odluku nema ni riječi.

Nije se, stoji, ogradio ni osudio pojave koje među pripadnicima naroda koji su u Jasenovcu najviše stradali posve razumljivo izazivaju zebnju i strahove.

“Ništa o tendenciji relativizacije i revitalizacije ustaštva, o čemu govori Koordinacija jevrejskih opština. Kao što je i dosad odćutao sve pojave koje koketiraju ili se otvoreno sljubljuju s raspirivanjem NDH sentimenata. Karamarko u ovom slučaju postupa slično kao i predsjednica države, koja je nedavno pripadnicima manjina prikrpila da su uveliko sami krivi za ugrožavanje svojih prava”, navodi se u komentaru i dodaje da Jevreji i Srbi, po Karamarku, ispadaju ignoranti jasenovačkih žrtava, dok bi on lično, valjda, trebalo da bude dežurni čuvar njihovog digniteta.

Jutarnji ukazuje da bi šef HDZ-a imao nešto više vjerodostojnosti da je reagovao na primjere dizanja ustašluka koji u posljednje vrijeme, otkako je njegova stranka na čelu države, zabrinjavajuće eskaliraju.

“Zato je nužno postaviti pitanje ko zapravo bojkotuje žrtve Jasenovca – oni koji odbijaju da dođu na državnu komemoraciju, demonstrirajući tako svoje neslaganje s državnom politikom kakva se trenutno vodi, ili oni koji pokazuju toleranciju prema pokušajima rehabilitiranja režima koji je jasenovačke zločine počinio. Filoustaški ispadi postaju u Hrvatskoj gotovo svakodnevna pojava. Zagrebom marširaju hiljade s ustaškim ‘Za dom spremni!’ na usnama”, navodi list i konstatuje da policija ne reaguje navodno zbog masovnosti bukača.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Karamarko pozvao Srbe i Jevreje na komemoraciju

Fuks: Mora se napraviti konsenzus šta se desilo u Jasenovcu

Jevreji bojkotuju Zagreb, a Srbi?

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Jutarnji: Karamarko da ode u Jasenovac i klekne“

mila kaže:

Prvo treba da prizna stvarni broj žrtava(preko milion,po tvrdnjama nekih hrvatskih istoričara oko 1250 000),a ne bijednih 75 000,koliko oni tvrde da je bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top