fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Jutarnji: Karamarko da ode u Jasenovac i klekne

Jutarnji list je pozvao lidera HDZ Tomislava Karamarka, koji je Hrvatima poručio da zajedno odaju počast žrtvama Jasenovca, da najprije ode u Jasenovac i klekne.

Tomislav Karamarko (Foto: N. REBERŠAK/NL)
Tomislav Karamarko
(Foto: N. REBERŠAK/NL)

Zagrebački dnevnik je naveo da potpredsjednik Vlade Hrvatske najprije ode u Jasenovac i klekne, pa tek onda može da pozve Jevreje i Srbe da mu se pridruže.

„Oni su oduvijek tamo. Vaš se dolazak tek očekuje“, poručuje komentator Jutarnjeg Jelena Lovrić.

U tekstu se navodi da mantra o osudi „svih totalitarizama“, koja se s vrha države sada ponavlja, vlasti služi samo kao maskirna košulja.

Umjesto jasne osude sve prisutnijeg ustašluka i njegova pretvaranja u mejnstrim, oni se, kao, distanciraju od svih totalitarizama, navodi list i primjećuje da je to zato da ne bi morali imenovati ono što se događa, da bi napravili vještački balans između crnog i crvenog, da bi Karamarko mogao reći kako su kritike, s domaćih i inostranih adresa, o profašističkim incidentima i tendencijama „besmislene, neistinite i zlonamjerne“.

„Potpuno je apsurdno i po žrtve Jasenovca potpuno uvredljivo da danas potpredsjednik Sabora, koji lično učestvuje u ustašolikim marševima, ili potpredsjednik vlade, koji inklinira manekenima NDH, javno o tome kako bi se prema uspomeni koju čuva Kameni cvijet trebalo ponašati“, navodi Lovrićeva.

List primjećuje da je Karamarko shvatio, izgleda, da odluka jevrejskih i srpskih organizacija o bojkotu skore zvanične komemoracije u nekadašnjem ustaškom logoru Jasenovac predstavlja veliku sramotu za Hrvatsku i cijelu državu na međunarodnoj sceni dovodi u vrlo neugodan položaj.

„Ali kome Karamarko zapravo govori? Koga on to poziva u Jasenovac? Koliko je poznato, kao već četiri godine šef jedne od dvije najjače stranke u Hrvatskoj on u Jasenovcu nikad nije bio“, stoji u komentaru.

Za razliku od onih koje će, kako se navodi, brzopleto i tendenciozno sada označiti kao bezobzirnike prema jasenovačkim poljima smrti. Svojom izjavom odluku jevrejskih i srpskih organizacija o nedolasku na državnu komemoraciju proglasiti bojkotovanjem žrtava, što je bezobrazna zamjena teza, konstatuje list i dodaje da im se pripisuje da im je odavanja počasti mrtvima važnija jeftina dnevna politikantstva i unošenje novih podjela među hrvatske građane.

List konstatuje da o razlozima koje su Jevreji i Srbi naveli za svoju odluku nema ni riječi.

Nije se, stoji, ogradio ni osudio pojave koje među pripadnicima naroda koji su u Jasenovcu najviše stradali posve razumljivo izazivaju zebnju i strahove.

„Ništa o tendenciji relativizacije i revitalizacije ustaštva, o čemu govori Koordinacija jevrejskih opština. Kao što je i dosad odćutao sve pojave koje koketiraju ili se otvoreno sljubljuju s raspirivanjem NDH sentimenata. Karamarko u ovom slučaju postupa slično kao i predsjednica države, koja je nedavno pripadnicima manjina prikrpila da su uveliko sami krivi za ugrožavanje svojih prava“, navodi se u komentaru i dodaje da Jevreji i Srbi, po Karamarku, ispadaju ignoranti jasenovačkih žrtava, dok bi on lično, valjda, trebalo da bude dežurni čuvar njihovog digniteta.

Jutarnji ukazuje da bi šef HDZ-a imao nešto više vjerodostojnosti da je reagovao na primjere dizanja ustašluka koji u posljednje vrijeme, otkako je njegova stranka na čelu države, zabrinjavajuće eskaliraju.

„Zato je nužno postaviti pitanje ko zapravo bojkotuje žrtve Jasenovca – oni koji odbijaju da dođu na državnu komemoraciju, demonstrirajući tako svoje neslaganje s državnom politikom kakva se trenutno vodi, ili oni koji pokazuju toleranciju prema pokušajima rehabilitiranja režima koji je jasenovačke zločine počinio. Filoustaški ispadi postaju u Hrvatskoj gotovo svakodnevna pojava. Zagrebom marširaju hiljade s ustaškim ‘Za dom spremni!’ na usnama“, navodi list i konstatuje da policija ne reaguje navodno zbog masovnosti bukača.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Karamarko pozvao Srbe i Jevreje na komemoraciju

Fuks: Mora se napraviti konsenzus šta se desilo u Jasenovcu

Jevreji bojkotuju Zagreb, a Srbi?

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Prvo treba da prizna stvarni broj žrtava(preko milion,po tvrdnjama nekih hrvatskih istoričara oko 1250 000),a ne bijednih 75 000,koliko oni tvrde da je bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: