Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

JUNAŠTVO PEĐE LEOVCA U UDžBENIKU ISTORIJE U SRBIJI: Slava našem besmrtnom vitezu

Datum objave: subota, 13 marta, 2021
Objavljeno u Srbija 1999
Veličina slova: A- A+

Na kraju 20. vijeka Pljevlja su dobila dvadesetčetvorogodišnjeg junaka Predraga Peđu Leovca, koji je dao život za otadžbinu 14. aprila 1999. godine na Košarama, a najmanji znak zahvalnosti za njegovu hrabrost i odanost otadžbini SRJ, koju su činile Srbija i Crna Gora, jeste taj što je ulica u kojoj je živio dobila njegovo ime.

Predrag Peđa Leovac (1975 – 1999.)

Istorijske prilike su se prebzo mijenjale, krojili su ih i prekrajali mnogi onako kako su željeli, a sa njima se i društvo preobrazilo.

Prije četiri godine u Pljevljima je osnovan Kulturni centar „Predrag Peđa Leovac“ koji njeguje sjećanja na lik i život Predraga Leovca i aktivnosti u formi humanitarnog rada, promocije knjiga, organizovanje pjesničkih večeri, raznih tribina i debata. Iste godine u pljevaljskom naselju Kupusište grupa mladih ljudi je na jednoj od stambenih zgrada izradila mural posvećen potporučniku Predragu Peđi Leovcu.

U januaru 2019. godine Peđinom ocu, Milu predstavnik Organizacionog odbora „Vidovdanski sabor srpskih vitezova“ posthumno uručio priznanje – orden srpskog viteza.

Od ove godine Peđino ime nalazi se u udžbenicima istorije za 8 razred u Srbiji.

-Slavno ime i junačko djelo viteza metohijskih međa Predraga Peđe Leovca, nakon tolikog broja medijskih naslova, murala, zastava, tribina i manifestacija, od ove školske godine krase i stranice udžbenika za osnovne škole Republike Srbije.

Ova vijest je unijela poseban osjećaj ponosa i radosti u porodicu Leovac, ali i među sve Peđine prijatelje, rođake i članove naše organizacije Kulturni centar „Predrag Peđa Leovac“, koju smo osnovali sa ciljem da kroz kulturne aktivnosti i humanitarne akcije, čuvamo sjećanje na lik i život našeg besmrtnog heroja sa Košara.

„U nadi da ćemo u skorijem vremenu prisustvovati otvaranju spomen biste Peđi Leovcu u gradskom parku ispod Pošte – što bi predstavljalo krunu u radu našeg Kulturnog centra, kao i sa željom da će blistavi lik našeg Peđe dobiti prostor i u crnogorskim udžbenicima, koristim ovu priliku da se javno zahvalim svim ljudima dobre volje koji su učestvovali u našim aktivnostima, dali nesebičan doprinos u cilju afirmacije jedne ovakve inicijative – prepoznajući sve izazove i prepreke, ali i neopisivi osjećaj dostojanstva i radosti koje nosi sa sobom učešće u jednom ovakvom poduhvatu. Slava našim besmrtnim vitezovima” – kazali su iz pljevaljskog Kulturnog centra Predrag Leovac.

Izvor: IN4S, pvnovone.com / ISKRA


Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top