fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Jugosloveni i Rusi ginuli u istim rovovima (FOTO)

U Kraljevu i Jagodini predstavnici Ruske federacije položili vence na spomenike i groblja u kojima su sahranjeni borci pali za slobodu u Drugom svetskom ratu

Foto:G.Šljivić ,Z. Gligorijević,I.Radulović
Foto:G.Šljivić ,Z. Gligorijević,I.Radulović

Kraljevo – Polaganjem venaca na spomenik „Otpora i pobede“ u parku kod kraljevačke železničke stanice i odavanjem pošte poginulim rodoljubima u Drugom svetskom ratu, i u Kraljevu je na prigodan način obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom.

Osim čelnika lokalne samouprave, vence su položili i predstavnici Ruske ambasade, pripadnici vojske i policije, kao i članovi udruženja boraca i rusko-srpskog prijateljstva i društava za negovanje tradicije narodnooslobodilačkih ratova.

Potom je prvi put u gradu na Ibru održana i manifestacija „Besmrtni puk“ u kojoj je učestvovalo više od hiljadu Kraljevčana. U povorci koja je prošetala gradskim ulicama, noseći fotografije svojih najbližih koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu, kao i u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 1999. godine, uz rođake i potomake nastradalih rodoljuba našli su se predstavnici gradske vlasti, vojske, policije, brojnih udruženja i društava, Titov unuk Josip Joška Broz, kraljevački đaci i građani.

JUGOSLOVENI I RUSI GINULI U ISTIM ROVOVIMA

Jagodina – Povodom 9. maja, Dana oslobođenja nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, predstavnici Ruske federacije, članovi Saveza boraca i organizacije „SOKO“ položili su vence na groblje palih boraca Narodnooslobodilačkog rata, na spomen – groblje Crvenoarmejaca palih za oslobođenje i na spomenik palim borcima za oslobođenje Srbije (1912.-1918).

foto Z. Gligorijević
foto Z. Gligorijević

– Ovo je veliki i značajan dan u istoriji naših naroda. Na današnji dan pre 73 godine pao je i Rajhstag. Iznad njega zavijorile su se crvene zastave pobednika. Put ka tom danu je bio dug, težak i obasut krvlju. Naši narodi su se borili rame uz rame i uvek u istim rovovima. To je posebno bitno danas kada neke snage žele da promene istoriju. Ne smemo da dozvolimo da se naše bratstvo prekine – izjavio je prvi sekretar Ruske ambasade Mihail Kruglov.

foto Z. Gligorijević
foto Z. Gligorijević

Istoričar Istorijskog arhiva Dejan Tanić rekao je da je to najznačajniji datum novije svetske istorije, a da je spomen – kosturnica sa 1.170 palih boraca Crvene armije palih za oslobođenje simbol pobede nad fašizmom i sećanja na njih.

foto Z. Gligorijević
foto Z. Gligorijević

– Za oslobođenje Jugoslavije palo je oko 8.000 boraca Crvene armije, ali smo ponosni što je i Jugoslavija, svojom borbom i svojim žrtvama dala ogroman doprinos pobedom nad fašizmom – ocenio je Tanić

foto G.Šljivić
foto G.Šljivić
foto G.Šljivić
foto G.Šljivić

foto G.Šljivić
foto G.Šljivić

SRBI SU UVEK BILI OSLONjENI NA RUSE

Kosovska Mitrovica – Polaganjem venaca na spomeniku iznad grada i svečanom akademijom u Mitrovačkom dvoru je u severnoj Kosovskoj Mitrovici obeležen Dan pobede nad fašizmom.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev istakao je „da verovatno da o nacizmu i fašizmu danas ne bismo govorili kao o pobeđenom zlu, da tu pobedu nije izvojevala Crvena armija, i da stravičnu cenu te pobede nije ljudskim životima platio ruski narod“.

foto I.Radulović
foto I.Radulović

„Ne sme se naravno zanemariti doprinos ostalih država saveznica toj pobedi, ali podaci o broju ubijenih nemačkih vojnika i crvenoarmejaca na istočnom frontu nedvosmisleno pokazuju gde je bilo težište Drugog svetskog rata i gde je njegov ishod odlučen. Zato danas, kada pobedu nad najvećim zlom koje je čovečanstvo iznedrilo u Moskvi proslavljaju potomci boraca pobedonosne Crvene armije, to činimo i mi“, rekao je Kozarev.

foto I.Radulović
foto I.Radulović

„Srbi su u prelomnim istorijskim događajima bili gotovo uvek oslonjeni na Rusiju i ruski narod, i verovali su u rusku nepobedivost čak i onda kada su zajednički neprijatelji verovali da Rusiju imaju pod nogama“, podsetio je Kozarev.

foto I.Radulović
foto I.Radulović

Pored zamenika direktora Kancelarije za KiM Dušana Kozareva i predsednika privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića svečanoj akademiji prisustvovali i doktorand Fakulteta istorije umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Jovan Aleksić kao i predstavnici pokrajinskih i lokalnih organa.

foto I.Radulović
foto I.Radulović

Za kulturno umetnički deo programa svečane akademije pobrinuli su se hor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, pod dirigentskom palicom maestre Jasmine Novokmet, glumica Milena Jakšić, recitator Nevena Đurović, kao i deca iz vrtića „Dečja radost“.

PLAKATI PUTINA 

U danu kada se proslavljava pobeda nad fašizmom u severnoj Kosovska Mitrovica osvanuli su plakati sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske i srpske zastave postavljene duž glavnog gradskog šetališta.

foto I.Radulović
foto I.Radulović

Autor: Ekipa VN

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Predsednik Srbije u “stroju“ Besmrtnog puka: Vučić nosio dedinu sliku

„Marš besmrtnog puka“ u Banjaluci (FOTO)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: