Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jubilej Mojkovačke bitke: Herojsko delo za vekove

U Beranama održan okrugli sto povodom stogodišnjice Mojkovačke bitke. Predsednik opštine Goran Kiković: Važno je prozboriti o ogromnim žrtvama

Deo učesnika skupa o Mojkovačkoj bici
Deo učesnika skupa o Mojkovačkoj bici

BERANE – Ceo jedan vek od mojkovačke bitke, a u slavu njenih heroja, SO Berane i Eparhija budimljansko-nikšićka organizovali su okrugli sto u kući vojvode Gavra Vukovića, gde su ugledni istoričari, generali, publicisti, političari, književni kritičari dali doprinos obeležavanju slavne epopeje. Tema skupa je bila „Operacije Crnogorske sandžačke vojske krajem 1915. i početkom 1916. godine, njihov značaj i odjek“.

Poslednjih dana 1915. oko pola miliona austrougarskih, nemačkih i bugarskih vojnika napalo je Srbiju, pa se njena vojska, uz teške gubitke, povlačila preko Kosova i Metohije, Crne Gore, Albanije sve do Krfa. U tim tragičnim trenucima, regent Aleksandar Karađorđević uputio je istorijski telegram divizijskom generalu Janku Vukotiću: „Ako serdare zadržite neprijatelje 24 sata da ne prodru na Kosovo, vi ste se odužili srpstvu i slovenstvu!“

Crnogorska Sandžačka divizija, sa 6.500 boraca, u odlučujućim bitkama 6. i 7. januara 1916. u okolini Mojkovca zadržala je nastupanje 20.000 austrougarskih vojnika, koji su težili da izvrše proboj do Čakora i onemoguće srpskoj vojsci odstupnicu, ali nisu uspeli.

– Da li je zavet predaka uvažen kod potomstva i da li ono dovoljno zna o značaju čuvanja najsvetijih istorijskih veza između Srbijanaca i Crnogoraca, samo su neka od pitanja koja provejavaju među današnjim protagonistima društvene i političke scene – kazao je Goran Kiković, predsednik SO Berane. – Nepotrebno je pričati o samoj bici, jer su umniji ljudi o tome mnoge knjige napisali i mnoge pesme ispevali, ali danas je važno ovoj generaciji prozboriti o ogromnoj žrtvi, koju je crnogorska vojska podnela ne tražeći ništa zauzvrat.

Čuvena bitka odigrala se na Badnji dan i Božić pre stotinu godina i potvrda je svih ideala, kojima je narod u Crnoj Gori vekovima bio nadahnjivan, kroz svoju svetosavsku veru i epsku poeziju.

Učešće na ovom skupu uzeli su akademik Zoran Lakić, dr Luka Kastratović, general dr Vukić Ilinčić, dr Budimir Aleksić, dr Radenko Šćekić, dr Žarko Leković, Branislav Otašević, mr Vasilj Jovović, dr Miloš Ković i mnogi drugi.

REČ EPISKOPA JOANIKIJA

– Crna Goro, suro kamenje, uspomeno junaka od starina, imaš se i čime ponositi. U tebi je sve što imaš i znano i pošteno i junačko i čuveno. Ti svetliš srpskom rodu sa tvojih krša i gora kao svetionik. Ti si kruna srpskog naroda i njegov ponos. Neka ova sjajna istorijska opomena služi za primer svima današnjim Srbima. Neka im ona bude i ponos i nauk, kako se voli brat i čuva svoja zemlja. Izginulim herojima crnogorske sandžačke vojske svaka čast i spomen. Ime im se uvek spominjalo, dok je srpskog blagorodnog naroda – izgovorio je na skupu episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Kako je probijen Solunski front: Ovo je moja zemlja, upamti to!

Srpska vojska pobjednička, a ne osvetnička

Rusija pomogla besplatno, Francuzi naplatili..

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: