Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

JUBILEJ: Bez postojanja SND „Prebilovci” mnoge istine ostale bi prećutane

Datum objave: subota, 19 marta, 2016
Veličina slova: A- A+

SND PrebilovciČini se da decenija i nije preveliki period, ali kada pogledate rezultate SND Prebilovaca koje predvodi predsjednik Milenko Jahura, ovo je velikih deset godina. Redakcija SH uz najbolje želje u daljem radu od srca čestita ovom društvu značajan jubilej

Srpsko nacionalno društvo Prebilovci, udruženje Srba iz Donje Hercegovine? potomaka i poštovalaca srpskih žrtava sa ovog područja ubijenih u genocidu NDH, osnovano je u 19.marta 2006.godine na Osnivačkoj skupštini u Beogradu, kada je usvojen i Statut udruženja. Osnivači Društva su: Pavle Bulut, Milenko Jahura, Milorad Đ. Ekmečić, Jovica Vlačić, Radoslav Bulut, Gordan Ekmečić, Ilija Zurovac, Milan Bekan, Miodrag Ružić, Miro Čavaljuga, +Dragan Mihić i + Đoko Komad. Za predsjednika Skupštine društva izabran je Pavle Bulut, za predsjednika Izvršnog odbora Ilija Zurovac, a za potpredsjednika Milenko Jahura. Društvo je upisano u registar udruženja kod Ministarastva za ljudska i manjinska prava Republike Srbije 30. marta 2006. godine.

SND Prebilovci skupštinaPrva redovna Skupština SND Prebilovci je održana je 20. maja iste godine u sali beogradske opštine Voždovac. Skup je nadahnutim govorom pozdravio Episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije.

Zbog potrebe usklađivanja sa zakonskim promjenama. četvrta redovna skupština Društva je 19. marta 2011. usvojila novi Statut, na osnovu koga je preregistrovano u Agenciji za privredne registre Republike Srbije.

Društvo ima karakter zavičajnog. memorijalnog i nacionalnog udruženja. Funkcija predsjednika Skupštine je izostavljena iz Statuta. a umjesto Izvršnog odbora kao izvršni organ je definisan Upravni odbor. za čijeg je predsjednika izabran je Milenko Jahura, za potpredsjednika Jagoda Savić, a za sekretara Vojislav Babić.

Izvor: Slobodna Hercegovina

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top