Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jovo Bajić: Bibliografija o srpskim stradanjima u 20. veku

Jovo Bajić
Jovo Bajić

Posle višegodišnjeg savesnog i požrtvovanog rada gospodin JOVO BAJIĆ u saradnji sa Arhivom Srpske akademije nauka i umetnosti je prikupio i sistematizovao podatke o obimnoj literaturi koja se odnosi na srpska stradanja. 

Bibliografija obuhvata knjige na srpskom jeziku o zločinima nad srpskim narodom, čime obezbeđuje dokumentaciju i osnovne putokaze istraživačima koji se bave i koji će se baviti izučavanjem stradanja srpskog naroda u prošlim vremenima.

U Bibliografiji se nalaze naučna, memoarska i publicistička dela, kao i zbornici arhivske građe koji svedoče o događajima koji su se desili i o ljudima koji su postojali.

Pored naučnih studija bibliografijom su obuhvaćene monografije, zavičajne hronike i zbornici radova sa naučnih skupova posvećenih stradanju srpskog naroda.

U izradi bibliografije korišćeni su pre svega elektronski katalozi Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu, Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banja Luci i Centralne narodne biblioteke „Đurđe Crnojević“ u Cetinju.

Bibliografija sadrži preko 2000 naslova i podeljena je na tri osnovne tematske celine:

– Prvi svetski rat,
– Drugi svetski rat,
– Oružani sukobi i Nato agresija 1991–1995. godine.

Autori i naslovi evidentiranih dela su poređani po azbučnom redu.

Rad na bibliografiji nije okončan i molimo svakog ko nam može pomoći da se javi autoru gospodinu Jovi BAJIĆU na elektronsku adresu bajicjovo@gmail.com ili na tel. +381 (0)64-250 11 61 i Društvu za podizanje Memorijala srpskim žrtvama u 20. veku, na elektronsku adresu srpski.memorijal@gmail.com, odnosno na telefon +381 (0)11 32 83 374.

Bibliografiju o srpskim stradanjima u 20. veku, u PDF formatu, možete pogledati i preuzeti

OVDE

Izvor: Srpski memorijal

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: