Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jovičić vidio tijela tri ubijena Srbina

Slavko Jovičić - Silos

Svjedok Tužilaštva BiH Slavko Jovičić izjavio je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu da je u aprilu 1993. na kamionu ispred Policijske stanice u Butmiru, kod Sarajeva, vidio tri tijela srpskih zarobljenika za koje je kasnije čuo da su ubijeni zbog odmazde.

Slavko Jovičić je 26. maja 1992. godine zarobljen i odveden u logor “Silos”, opština Hadžići, nakon čega je u decembru naredne godine prebačen u logor “Krupa”, koji je tri kilometra udaljen od Pazarića.

Prema njegovim riječima, logoraši srpske nacionalnosti iz logora “Krupa” su svjesno žrtvovani za najteže fizičke radove na prvim borbenim linijama, prenosi Birn.

Svjedok je 22. aprila 1993. sa svojom grupom zarobljenika radio u Donjem Kotorcu, opština Ilidža, kada je čuo galamu vojske koja ih je počela tući. Kasnije je saznao da su neki zatvorenici pobjegli sa radova i čuo je kako neko govori da su “četnici pobjegli i ove sve treba pobiti”.

Nakon strašnog prebijanja, kako je rekao, odvedeni su pred Policijsku stanicu Butmir, gdje su fizički maltretirani. Zatim su kamionom prebačeni u Hrasnicu.

“Jednog sam vidio na kamionu, zgrčen, vidio sam da nije davao znakove života.
To je bio Slavoljub Kapetina, tu vidim još dvojicu, leže potrbuške. Naredili su nam da i mi legnemo. Dvojica su, čini mi se, bili policajci ili vojnici, neko me je strašno udario kundakom u plećku. Vozimo se prema Hrasnici i osjetim nešto mi mokro po glavi. Podignem glavu, i vidim jedan od te dvojice po meni mokri”, prisjetio se Jovičić.

On je dodao da je čuo da se ta dvojica čuvara sa kamiona oslovljavaju imenima Fudo i Feđa. Jovičić je rekao i da je čuo da su druga dva ubijena čovjeka Milan Krstić i Ranko Varagić.

“Dvojica su ubijena u rovu zbog odmazde, jer su pobjegli. Krstića su izveli iz rova, bio je pogođen u glavu sa male udaljenosti, a druga dvojica su izrešetana po cijelom tijelu”, rekao je on.

Mustafu Divjana, Ferida Delića i Aliju Gazibaru optužnica tereti za mučenje, nečovječno postupanje, te nanošenje velikih patnji. Divjanu i Deliću na teret su stavljena i ubistva.

Divjan je optužen za ubistva zatvorenika srpske nacionalnosti koji su iz logora “Silos” i “Krupa” dovedeni na prisilne radove kod Poljoprivrednog instituta “Butmir”, opština Ilidža.

Prema optužnici, Divjan je ove zločine počinio u svojstvu pripadnika Četvrte motorizovane brigade takozvane Armije BiH, a Delić i Gazibara kao vojni policajci ove brigade.

Svjedok Divna Krstić je 10. maja 1992. godine posljednji put vidjela muža Milana Krstića, kada je sa djecom otišla u izbjeglištvo. Po povratku u Hadžiće, od Crvenog krsta je dobijala informacije da je zarobljen u Hrasnici, te da je vođen na kopanje rovova i tranšeja.

“Prva saznanja o mužu dobijam krajem aprila 1993. godine, a 22. aprila je ubijen…Brat mi je rekao da je taj čovjek bio crn, krupnih očiju, tamnog tena i zvao se Feđa. Feđa je navodno stražario, izveo mog muža iz tranšeja, odveo u jednu prostoriju i samo se čula pucnjava”, ispričala je ona.

Kako je navela, njen brat, koji je bio zarobljen zajedno sa njenim suprugom, preživio je teške torture, te da ga nije mogla prepoznati nakon razmjene.

Suđenje će biti nastavljeno 13. jula.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Srpski zatočenik logora „Silos”: Molio sam da me ubiju …

Dvadeset godina od zatvaranja logora „Silos“ | Jadovno 1941.

U logoru „Silos” ispitivana je ljudska izdržljivost | Jadovno …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: