Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Još strepe porodice 1.600 nestalih Srba

Datum objave: ponedeljak, 21 decembra, 2015
Objavljeno u Banija, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

U Hrvatskoj se i dalje otkrivaju masovne grobnice srpskog življa iz poslednjeg rata. Niko nije ni optužen, ni osuđen zbog počinjenih zločina

 Groblje u Gornjem Selištu

Groblje u Gornjem Selištu

ZAGREB – OD STALNOG DOPISNIKA

Posmrtni ostaci pedesetak osoba, ubijenih posle operacije “Oluja”, ovih su dana ekshumirani na groblju u Gornjem Selištu kraj Gline kako bi se ustanovilo o kojim se žrtvama radi. Nije teško pretpostaviti da je reč o Srbima, koji su pokopani na mesnom groblju. Sada sledi uobičajeni postupak da se putem DNK uzoraka dođe do važnih podataka potrebnih za identifikaciju, a nakon toga će posmrtni ostaci nesrećnih ljudi biti ponovo pokopani.

Porodice koje traže svoje nestale članove već su obaveštene da je u toku DNK analiza i pozvane su da se pripreme za ukope, ako se dokaže da se zaista radi o osobama koje traže. Reč je, naravno, o izuzetno teškim trenucima za porodice koje tek sada, toliko godina posle sukoba na tlu bivše Jugoslavije, saznaju za sudinu najbližih. Oni koji rade na ekshumacijama tvrde da i danas članovi porodica reaguju krajnje emotivno i da su scene dramatične kada se suoče s posmrtnim ostacima, iako je prošlo toliko vremena od nestanka najbližih.

– To je uvek šok, ali ne samo za članove porodica, kao u ovom slučaju brojne Srbe koji su izgubili najbliže. Šok je to i za ljude koji rade na ekshumacijama – ističu u hrvatskom Ministarstvu branitelja, kroz koje je i organizovano traganje za nestalima.

Za 1.589 žrtvu i dalje se ne zna kako su i gde završili. Tragični su i podaci koji govore o žrtvama stradalim za vreme i neposredno posle “Oluje”, već i zbog činjenice što praktično niko zbog tih zločina u Hrvatskoj nije optužen i osuđen.

U Hrvatskoj su do sada ekshumirani posmrtni ostaci 5.056 žrtava, a identifikovano ih je 4.090.

Ekshumacija na groblju u Gornjem Selištu kraj Gline

Ekshumacija na groblju u Gornjem Selištu kraj Gline

I ove godine otkrivene su u Hrvatskoj mnoge masovne grobnice, pre svega u Slavoniji i u sisačko-moslavačkoj županiji. Nastavljeno je i sa razmenom informacija između Hrvatske i Srbije, a u Zagrebu tvrde da to u poslednje vreme ide mnogo bolje nego prethodnih godina. Uostalom, upravo na osnovu informacija koje su razmenjene čak je u osamdeset odsto slučajeva razjašnjena sudbina više od 18.000 nestalih osoba iz Hrvatske u ratovima na tlu bivše Jugoslavije.

– Svi posmrtni ostaci identifikovani su metodom DNK-a analize, koja je danas jedina moguća – tvrdi Milovan Kubat, upravnik DNK laboratorije Zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu.

144 MASOVNE GROBNICE

U HRVATSKOJ je do sada otkriveno 144 masovnih i 1.700 pojedinačnih grobnica. Neidentifikovani posmrtni ostaci pohranjeni su u zajedničkim grobnicama u Zagrebu i Osijeku.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Selište: Počela ekshumacija žrtava akcije „Oluja“

Ekshumirani posmrtni ostaci 56 stradalih u akciji „Oluja“

Ekshumacija Srba u Zapadnoj Slavoniji

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top