fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ekshumacija Srba u Zapadnoj Slavoniji

eshumacija_srpskih_zrtava.jpg

Iz zajedničke grobnice u Donjem Rajiću, na području Zapadne Slavonije, od 26. do 28. juna, ekshumirano je 28 posmrtnih ostataka, od kojih je najmanje pet ženskog pola, saopštio je „Veritas“.

Radi se o posmrtnim ostacima Srba iz Zapadne Slavonije koji su pobijeni uglavnom u svojim kućama, u agresiji hrvatskih oružanih snaga 1. i 2. maja 1995. na zaštićenu zonu UN-a, poznatu kao sektor „Zapad“.

Prema popisu poginulih lica u akciji „Bljesak“, koji je hrvatska predala srpskoj strani u martu 1996. godine, na lokaciji u Donjem Rajiću pokopano je 26 posmrtnih ostataka, od kojih 12 pod imenom, a ostali pod oznakom „nepoznat“.

Tokom prethodne dvije godine, u Zapadnoj Slavoniji ekshumirano je ukupno 110 posmrtnih ostataka stradalih Srba u operaciji „Bljesak“ – od toga 28 iz Medara, 34 iz Okučana, 48 iz Vrbovljana i četiri iz pojedinačnih grobnica. Do sada je identifikovana samo 41 žrtva.

Za ove zločine još niko nije procesuiran, ni pred međunarodnim, ni pred nacionalnim sudovima.

 

 

Izvor: frontal

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: