fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Još nema kazne za zločin nad Srbima

kravica 3.jpg

U Kravica kod Bratunca danas je obilježeno 19 godina od stradanja 49 Srba, koje su na Božić 1993. godine ubili, a zatim masakrirali pripadnici muslimanskih oružanih snaga iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića.

Parastos je služen u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, a vijence i cvijeće na centralnom spomen-obilježju položili su predstavnici Pododbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, boračkih organizacija Bratunca i Srebrenice, kao i porodica poginulih boraca i nestalih civila.

Vijence su položili i predstavnici nekoliko političkih partija iz Srpske, kao i delegacija Srpske radikalne stranke „Dr Vojislav Šešelj“ iz Beograda.

Muslimanske jedinice iz Srebrenice nekoliko puta brojčano jače od branilaca Kravice napale su u ranu zoru 7. januara 1993. godine iz više pravaca ovo srpsko naselje i okolna srpska sela, te mještane, koji nisu uspjeli pobjeći, ubili i izmasakrirali na kućnom pragu.

„Cilj muslimanskog mučkog napada bio je uništiti i zatrijeti sve što je srpsko na ovom prostoru, jer je Kravica oduvijek bastion srpstva“, rekao je nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Bratunac Rodoljub Đukanović.

Među ubijenima na Božić 1993. godine bilo je najviše djece i starijih lica. Sedmoro zarobljenih je nakon mučenja i tortura u muslimanskom logoru u Srebrenici ubijeno, a njihova tijela još nisu pronađena. Više od 1 000 mještana Kravice, noseći djecu i ranjenike, uspjelo je da se kroz velike smetove snijega, na putu dugom oko pet kilometara, preko planinskih prevoja probije do rijeke Drine, a onda su čamcima prebačeni na teritoriju Srbije.

Dva dana poslije Božića 1993. godine pronađeno je i sahranjeno samo sedam srpskih civila, dok su posmrtni ostaci 42 žrtve pronađeni, identifikovani i sahranjeni tek dva mjeseca kasnije, kada su jedinice Vojske Srpske oslobodile Kravicu od muslimanskih okupacionih snaga.

U ovom najvećem srpskom naselju u Srednjem Podrinju bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dijete. Mjesna zajednica Kravica, u kojoj je prije rata živjelo 2 500 stanovnika, bila je tokom ratne 1992. i 1993. godine stalna meta napada naoružanih muslimana iz okolnih sela Srebrenice i Bratunca, koji su u tom periodu ubili 152 srpska civila i vojnika, a 168 ranili.

Za ove zločine, kao i za sve ostale zločine počinjene na području Srebrenice i Bratunca, gdje je tokom 1992. i 1993. godine ubijeno 1 500 Srba, još nijedan Bošnjak nije odgovarao. Haški tribunal je 3. jula 2008. godine oslobodio Orića optužnice, jer navodno nije bilo dokaza o njegovoj komandnoj odgovornosti.

„Sud i Tužilaštvo BiH su nametnuti samo da bi sudili Srbima, dok ih srpske žrtve i zločini počinjeni nad Srbima ne interesuju, zbog čega je neophodna reforma pravosudnog sistema BiH, jer pravda ne smije biti selektivna, već jednaka za sve“, rekla je poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Slavica Jovanović.

Muslimanske oružane snage, koje su bile stacionirane u Srebrenici, obično su birale najveće pravoslavne praznike za napad na srpska sela. Tako je na Vidovdan 1992. godine napadnuto naselje Loznica, kada je ubijeno 11 srpskih civila, a iste godine na Petrovdan u Biljači, Sasama i Zalazju ubijeno je 69 i ranjeno 70 Srba.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: