fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Još jedna presuda koja je izazvala ogorčenje – Islamoviću 14 mjeseci zatvora

Deset logora za Srbe, tortura 2.000 logoraša, silovanja, mučenja, masakriranja i ubistvo 226 lica.

POGLEDAJ VIDEO

Razlog su za 14 mjeseci zatvora, koliko je Sud BiH prvostepenom presudom osudio bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane Alminka Islamovića, za zločine nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine. Još jedna presuda koja je zgrozila javnost Republike Srpske!

Pripadnici regularne Vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica, tokom marta 1992. odnosno prije, kako to neki žele predstaviti početka rata u BiH, već 26. marta, ubili su 42 Srba iz Sijekovca, a noć prije porodice Dujanić i Martić. Među zločincima, bio je Alminko Islamović, kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. do kada je trajala okupacija i teror u Brodu. Alfa i omega, stradanja Srba, kažu Brođani.

– Žene su silovane. Muškarci takođe isto, odvođeni na prve borbene linije, žene preko noći, raspoređene po određenim linijama njihovim, gdje su korištene za upotebu, kako tamo izjavljuju za upotebu podizanja morala, hrvatskoj muslimanskoj vojsci – kaže Marko Grabovac, predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih i poginulih civila Republike Srpske.

– Predsjednik OO BORS-a Brod Zoran Vidić istakao je da je nepojmljivo da za zakve zločine i sva ta zlodjela, koja su učinili, pripadnici HVO-e, da se dobije, samo takva jedna minimlana kazna, od 14 mjeseci.

Tri puta u sto godina iste žrtve. Isti dželati. I nije važno, da li je jedna glava, stotine ili milioni, ako su srpske. Islamović je optužen jer je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu Poleta. A kazna, se svodi samo na proces.

– Mi znamo da nama niko ne može vratiti, izginule komšije, rođake, braću, ljude, poznanike, to mi znamo. Ali šta je svrha suda, procesa, nego da se pravedno, kazni, osudi, žigoše, upravo oni koji su ta djela na području opštine, ja bi rekao i šire uradili – ističe Ilija Jovičić, načelnik opštine Brod.

– Dakle vi imate situaciju da su ljudi presuđivani na 30 godina kazane, zato što im se sudilo prema krivičnom zakonu iz 2003. godine, koji je korišćen, retroaktivno, za djelo, koje počinjeno, mnogo godina prije toga, a onda imate druge, koji dolaze iz drugog, dakle iz druge etničke gurupe, iz drugog konsititivnog naroda, na njih se baš isrpavno primjenjivao zakon, za isto djelo, presuđivano je 13 godina – napominje Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Za osam mjeseci okupacije Broda od marta do oktroba 92. Godine, kroz 10 logora za Srbe, prošlo je 2.000 logoraša. Ubijeno je 226 Brađana i još se traga za 50 nestalih. U Brodu su tada ubijeni Romi, njih oko 200, među kojima je bilo i djece. Brođani kažu da postoje svjedoci, koji govore da je trgovina ljudskim organima, počela te 1992. godine, ali Tužilaštvo i Sud BiH o svemu ćute.

Izvor: RTRS

Vezane vijesti:

Za zločine nad Srbima u Brodu Islamoviću 14 mjeseci zatvora

Masakr u selu Sijekovcu

Sijekovac: Zločin bez kazne

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: