Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Za zločine nad Srbima u Brodu Islamoviću 14 mjeseci zatvora

Sud BiH danas je prvostepenom presudom osudio bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Alminka Islamovića na 14 mjeseci zatvora za zločine nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine.

Sud u BiH

Islamoviću će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 25. oktobra 2017. do 6. aprila 2018. godine.

Islamović je osuđen za dvije tačke iz optužnice, i to za nečovječno postupanje i otuđenja imovine srpskih civila na području tadašnjeg Bosanskog Broda, dok je po osam tačaka optužnice oslobođen.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić rekao je da je Vijeće zaključilo da je Tužilaštvo BiH dokazalo da je Islamović počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

Islamović je osuđen za nečovječno postupanje prema civilima Branislavu Nariću i Ratku Kovačeviću.

Kako je obrazloženo, Narić je u junu 1992. godine uhapšen i odveden u staru zgradu Policijske stanice u Bosanskom Brodu, gdje ga je Islamović oborio na pod i udarao nogama.

Božić je rekao da je Vijeće zaključilo da je optuženi učestvovao i u psihičkom zlostavljanju Ratka Kovačevića od kojeg je uzeo 20.000 KM za otkup života.

Islamović je oslobođen optužbi za zlostavljanje većeg broja civila koji su od posljedica preminuli, odvođenje civila kojima se gubi svaki trag, kao i za miniranje i paljenje vjerskih i kulturnih spomenika i srpskih kuća.

On je oslobođen i optužbe za odvođenje i vezanje srpskih civila na most na Savi, kao živi štit od bombardovanja.

Sudija Božić je rekao da Tužilaštvo za pojedine tačke nije iznijelo nijedan dokaz, da neki saslušani svjedoci uopšte nisu spomenuli Islamovića, te da iskazi svjedoka ne dovode optuženog u vezu za tačke koje mu se stavljaju na teret.

Većina oštećenih, kaže Božić, nije potvrdila da ih je Islamović tukao i maltretirao, te da nije dokazano van razumne sumnje da ih je on izvodio na radove.

Božić je naveo da je Vijeće prilikom određivanja visine kazne uvažilo krivični zakon koji je bio na snazi u vrijeme izvršenja krivičnog djela, te da je izrečena kazna srazmjerna težini nastalim posljedicama.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću.

Islamović je optužen jer je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu „Poleta“.

Optužnica je Islamovića teretila i za odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Optužnica protiv njega je potvrđena 26. januara 2018. godine, a glavni pretres, koji je počeo 12. marta 2018. okončan je 18. marta ove godine.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: