Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jeziva slika: Pravoslavni Srbi stoje u gomili, čekajući na masovno pokatoličenje (FOTO)

Kozarska Dubica, avgust 1941. godine. Pogledajte lica ovih okupljenih ljudi: neki od njih mašu papirnim zastavicama NDH, deci se vidi strah u očima, odrasli samo žele da se ovo što pre završi i da ih ostave na miru i u životu

Zloglasni sveštenik Sidonije Šolc vrši obred masovnog katoličenja pravoslavnih Srba. Kozarska Dubica, avgust 1941. godine. Foto: Wikimedia Commons/znaci.net
Zloglasni sveštenik Sidonije Šolc vrši obred masovnog katoličenja pravoslavnih Srba. Kozarska Dubica, avgust 1941. godine. Foto: Wikimedia Commons/znaci.net

Nikada nećemo znati koliko je tačno Srba pokatoličeno tokom Drugog svetskog rata i terora ustašaiz takozvane Nezavisne Države Hrvatske, ali broj svakako nije mali. Desetine, možda i stotine hiljada. Nećemo nikada znati ni koliko njih se vratilo pravoslavlju nakon rata, posebno što religija generalno tada nije bila baš društveno poželjna. Ono što znamo jeste da Alojzija Stepinca, jednog od glavnih vinovnika pokatoličavanja sada pokušavaju da proglase božanstvom.

Naravno, da su Srbi katoličeni po pretnjom oružja vrlo dobro znamo, ali nam se svima svejedno prevrne utroba kada vidimo fotografiju koja to na jedan dramatičan i upečatljiv, potresan način dokumentuje.

NAJVEĆA TAJNA PAVELIĆEVOG NADBISKUPA: Stepinac je bio SRPSKI HEROJ sa Solunskog fronta (FOTO)

SRAMOTA VEKA: Rehabilitovan Alojzije Stepinac

Ova fotografija možda ponajviše. Pogledajte samo lica ovih okupljenih ljudi u okolini Kozarske Dubice negde u avgustu 1941. godine: neki od njih mašu papirnim zastavicama NDH, deci se vidi strah u očima, odrasli samo žele da se ovo što pre završi i da ih ostave na miru i u životu.

Inače, ovaj obred masovnog prevođenja pravoslavnih u rimokatoličku veru vrši sveštenik Sidonije Šolc, poznat po tome što je Srbima poručivao da će se ili pokatoličiti ili svi ići “preko Drine ili u Drinu”. Katoličenja je vršio i širom Slavonije. Fotografija je iz arhive Muzeja revolucije naroda Jugoslavije.

Izvor: Telegraf.rs

Vezane vijesti:

Dva ordena za pokrštavanje Srba | Jadovno 1941.

Kako je NDH u Potkozarju pokatoličavala Srbe? (VIDEO …

Duško Bošković: Znamo li šta je genocid? | Jadovno 1941.

Vatikan krsti krštene!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: