Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Јеврејска заједница ће се жалити Стразбуру?

Датум објаве: субота, 4 фебруара, 2017
Величина слова: A- A+

Суд одбио захтев за укључивање у Недићеву рехабилитацију. Дајч: Лоша порука

Логор на Старом сајмишту
Логор на Старом сајмишту

Одбија се захтев Савеза јеврејских општина Србије и Јеврејске општине Београд да учествују у поступку рехабилитације Милана Недића, у својству умешача. Ово је одлучио, 27. јануара, Виши суд у Београду. Одлука је изазвала праву буру у јеврејској заједници, а могу се чути и најаве да ће се жалити Европском суду за људска права у Стразбуру.

У образложењу, судија Анђелка Опачић наводи да је рехабилитација ванпарнични поступак, који не познаје супротстављене странке, па самим тим ни институцију умешача, који би ступио у парницу било на страни једне или друге стране. У конкретном случају, нема противника предлагача рехабилитације (а то су Српска либерална странка, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, Недићева унука Радмила Павковић и четворо праунука), па нема ни потребе за умешачима.

– Влада Милана Недића саучествовала је у откривању, хватању и депортацији Јевреја и Рома на Старо сајмиште и сноси свој део одговорности за Холокауст у Србији, као и за пљачку јеврејске покретне и непокретне имовине – каже Харис Дајч, потпредседник Јеврејске општине Београд.

Како оцењује, одлука Вишег суда је “у супротности са утврђеним чињеницама и јавним интересом да се квислиншки карактер Недићеве владе утврди и на основу његове улоге у спровођењу Холокауста”.

– Осим тога, у колизији је с позитивним прописима, односно Законом о повраћају јеврејске имовине без наследника из 2016. Зато одлуку сматрамо спорном политичком поруком суда. Јеврејска општина Београд ће размотрити могућност жалбе Европском суду за људска права у Стразбуру, пошто су повређена права жртава и њихових наследника – закључује Дајч.

Председник Савеза јеврејских општина Рубен Фукс каже да је захтев суду био покушај да подстакну тужилаштво да реагује на поступак Недићеве рехабилитације.

Милан Недић

– Уколико би реаговало, имало би право да прихвати наше сведоке, који би изнели чињенице супротне ономе што наводе предлагачи рехабилитације – каже Фукс.

– Постоји део Србије који се не слаже с том рехабилитацијом, а нема прилике да се изјасни.

Он наводи да је колаборационистичка влада доносила дискриминаторске прописе не само против Јевреја и Рома, већ и против других категорија становништва, укључујући жене, децу и омладину инвалиде, који нису имали право на школовање. Окупљала је добровољце за ропски рад у Немачкој.

– Све време рата радили су Недићеви преки судови. Ако амнестирате вођу, то значи да амнестирате и оне испод њега, па и Специјалну полицију. Не прихватамо тезу да он није имао на њу утицаја – каже Фукс.

ПРЕУЗЕО И – ПОСЛЕДИЦЕ

НЕДИЋ је добровољно прихватио да буде премијер. Чак и да се свесно жртвовао као “српска мајка”, он је са функцијом преузео и одговорност за све последице. Да му је било суђено, био би осуђен, каже председник Савеза јеврејских општина.

Аутор: В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Јеврејска општина против Недића | Јадовно 1941.

Никола Милованчев: За Сајмиште крив Павелић, а не Недић …

Да ли је Недић окупирао Србију | Јадовно 1941.


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top