fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jevrejska zajednica će se žaliti Strazburu?

Sud odbio zahtev za uključivanje u Nedićevu rehabilitaciju. Dajč: Loša poruka

Logor na Starom sajmištu
Logor na Starom sajmištu

Odbija se zahtev Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograd da učestvuju u postupku rehabilitacije Milana Nedića, u svojstvu umešača. Ovo je odlučio, 27. januara, Viši sud u Beogradu. Odluka je izazvala pravu buru u jevrejskoj zajednici, a mogu se čuti i najave da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

U obrazloženju, sudija Anđelka Opačić navodi da je rehabilitacija vanparnični postupak, koji ne poznaje suprotstavljene stranke, pa samim tim ni instituciju umešača, koji bi stupio u parnicu bilo na strani jedne ili druge strane. U konkretnom slučaju, nema protivnika predlagača rehabilitacije (a to su Srpska liberalna stranka, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, Nedićeva unuka Radmila Pavković i četvoro praunuka), pa nema ni potrebe za umešačima.

– Vlada Milana Nedića saučestvovala je u otkrivanju, hvatanju i deportaciji Jevreja i Roma na Staro sajmište i snosi svoj deo odgovornosti za Holokaust u Srbiji, kao i za pljačku jevrejske pokretne i nepokretne imovine – kaže Haris Dajč, potpredsednik Jevrejske opštine Beograd.

Kako ocenjuje, odluka Višeg suda je „u suprotnosti sa utvrđenim činjenicama i javnim interesom da se kvislinški karakter Nedićeve vlade utvrdi i na osnovu njegove uloge u sprovođenju Holokausta“.

– Osim toga, u koliziji je s pozitivnim propisima, odnosno Zakonom o povraćaju jevrejske imovine bez naslednika iz 2016. Zato odluku smatramo spornom političkom porukom suda. Jevrejska opština Beograd će razmotriti mogućnost žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, pošto su povređena prava žrtava i njihovih naslednika – zaključuje Dajč.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Ruben Fuks kaže da je zahtev sudu bio pokušaj da podstaknu tužilaštvo da reaguje na postupak Nedićeve rehabilitacije.

Milan Nedić

– Ukoliko bi reagovalo, imalo bi pravo da prihvati naše svedoke, koji bi izneli činjenice suprotne onome što navode predlagači rehabilitacije – kaže Fuks.

– Postoji deo Srbije koji se ne slaže s tom rehabilitacijom, a nema prilike da se izjasni.

On navodi da je kolaboracionistička vlada donosila diskriminatorske propise ne samo protiv Jevreja i Roma, već i protiv drugih kategorija stanovništva, uključujući žene, decu i omladinu invalide, koji nisu imali pravo na školovanje. Okupljala je dobrovoljce za ropski rad u Nemačkoj.

– Sve vreme rata radili su Nedićevi preki sudovi. Ako amnestirate vođu, to znači da amnestirate i one ispod njega, pa i Specijalnu policiju. Ne prihvatamo tezu da on nije imao na nju uticaja – kaže Fuks.

PREUZEO I – POSLEDICE

NEDIĆ je dobrovoljno prihvatio da bude premijer. Čak i da se svesno žrtvovao kao „srpska majka“, on je sa funkcijom preuzeo i odgovornost za sve posledice. Da mu je bilo suđeno, bio bi osuđen, kaže predsednik Saveza jevrejskih opština.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Jevrejska opština protiv Nedića | Jadovno 1941.

Nikola Milovančev: Za Sajmište kriv Pavelić, a ne Nedić …

Da li je Nedić okupirao Srbiju | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: