Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Jevrejska zajednica će se žaliti Strazburu?

Datum objave: subota, 4 februara, 2017
Veličina slova: A- A+

Sud odbio zahtev za uključivanje u Nedićevu rehabilitaciju. Dajč: Loša poruka

Logor na Starom sajmištu
Logor na Starom sajmištu

Odbija se zahtev Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Beograd da učestvuju u postupku rehabilitacije Milana Nedića, u svojstvu umešača. Ovo je odlučio, 27. januara, Viši sud u Beogradu. Odluka je izazvala pravu buru u jevrejskoj zajednici, a mogu se čuti i najave da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

U obrazloženju, sudija Anđelka Opačić navodi da je rehabilitacija vanparnični postupak, koji ne poznaje suprotstavljene stranke, pa samim tim ni instituciju umešača, koji bi stupio u parnicu bilo na strani jedne ili druge strane. U konkretnom slučaju, nema protivnika predlagača rehabilitacije (a to su Srpska liberalna stranka, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, Nedićeva unuka Radmila Pavković i četvoro praunuka), pa nema ni potrebe za umešačima.

– Vlada Milana Nedića saučestvovala je u otkrivanju, hvatanju i deportaciji Jevreja i Roma na Staro sajmište i snosi svoj deo odgovornosti za Holokaust u Srbiji, kao i za pljačku jevrejske pokretne i nepokretne imovine – kaže Haris Dajč, potpredsednik Jevrejske opštine Beograd.

Kako ocenjuje, odluka Višeg suda je “u suprotnosti sa utvrđenim činjenicama i javnim interesom da se kvislinški karakter Nedićeve vlade utvrdi i na osnovu njegove uloge u sprovođenju Holokausta”.

– Osim toga, u koliziji je s pozitivnim propisima, odnosno Zakonom o povraćaju jevrejske imovine bez naslednika iz 2016. Zato odluku smatramo spornom političkom porukom suda. Jevrejska opština Beograd će razmotriti mogućnost žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, pošto su povređena prava žrtava i njihovih naslednika – zaključuje Dajč.

Predsednik Saveza jevrejskih opština Ruben Fuks kaže da je zahtev sudu bio pokušaj da podstaknu tužilaštvo da reaguje na postupak Nedićeve rehabilitacije.

Milan Nedić

– Ukoliko bi reagovalo, imalo bi pravo da prihvati naše svedoke, koji bi izneli činjenice suprotne onome što navode predlagači rehabilitacije – kaže Fuks.

– Postoji deo Srbije koji se ne slaže s tom rehabilitacijom, a nema prilike da se izjasni.

On navodi da je kolaboracionistička vlada donosila diskriminatorske propise ne samo protiv Jevreja i Roma, već i protiv drugih kategorija stanovništva, uključujući žene, decu i omladinu invalide, koji nisu imali pravo na školovanje. Okupljala je dobrovoljce za ropski rad u Nemačkoj.

– Sve vreme rata radili su Nedićevi preki sudovi. Ako amnestirate vođu, to znači da amnestirate i one ispod njega, pa i Specijalnu policiju. Ne prihvatamo tezu da on nije imao na nju uticaja – kaže Fuks.

PREUZEO I – POSLEDICE

NEDIĆ je dobrovoljno prihvatio da bude premijer. Čak i da se svesno žrtvovao kao “srpska majka”, on je sa funkcijom preuzeo i odgovornost za sve posledice. Da mu je bilo suđeno, bio bi osuđen, kaže predsednik Saveza jevrejskih opština.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Jevrejska opština protiv Nedića | Jadovno 1941.

Nikola Milovančev: Za Sajmište kriv Pavelić, a ne Nedić …

Da li je Nedić okupirao Srbiju | Jadovno 1941.


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top