fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Jevrejska opština Zagreb: ‘Spomenikom žrtvama Holokausta želi se prikriti istina o stradanjima u NDH’

Jevrejska opština Zagreb (ŽOZ) zatražila je poništenje „sramotne“ odluke o podizanju spomenika žrtvama Holokausta u Zagrebu jer smatraju da se time želi prikriti istina o stradanjima Jevreja u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

Ognjen Kraus, predsjednik Jevrejske opštine Zagreb; FOTO: Marko Todorov / CROPIX
Ognjen Kraus, predsjednik Jevrejske opštine Zagreb; FOTO: Marko Todorov / CROPIX

U ŽOZ-u smatraju da se podizanjem spomenika žrtvama Holokausta želi prikriti prava istina o stradanjima Jevreja na području Nezavisne države Hrvatske (NDH) te da se značaj i težina zločina nad više desetaka hiljada njihovih članova pobijenih temeljem rasnih zakona u periodu od 1941. do 1945. godine želi umanjiti temom koja obuhvata šest miliona Jevreja pobijenih diljem svijeta.

Napominju kako su sugerisali podizanje spomenika žrtvama Holokausta u NDH, kojim bi se izrazio pijetet stradalima na ovim prostorima te kako bi podržali i podizanje spomenika svim žrtvama rasnih zakona NDH, Romima, Srbima i Jevrejima, antifašistima te protivnicima ustaškog režima.

„Spomeniku za šest miliona Jevreja nije mjesto u Zagrebu i Hrvatskoj jer isti već egzistira u Berlinu. Pojedine su evropske zemlje, uvažavajući ovu činjenicu, obilježavale stradanja Jevreja na svojem teritoriju spomenicima i memorijalima, uvijek i bez iznimke uz pristanak i saradnju lokalne jevrejske zajednice“, navodio ŽOZ, tražeći uvažanje njihova stava i ukidanje, po njihovom mišljenju, sramotne odluke Gradske skupštine.

U dopisu upućenom predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Dragi Prgometu, predsjednik ŽOZ-a Ognjen Kraus izrazio je protivljenje podizanju spomenika, saopštila je Jevrejska opština Zagreb, navodeći da se ta odluka nikako nije trebala donijeti bez uvažavanja njihovog mišljenja.

„U nekoliko smo navrata vodili na temu spomenika razgovore s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem koji je obećao saradnju i uvažavanje našeg stava, a s protivljenjem ovoj ideji upoznali smo na sastanku predsjednika Vlade RH“, kažu u Jevrejskoj opštini Zagreb.

Podsjećaju također da je o tome dali i nekoliko javnih saopštenja iz kojih je jasno vidljivo neslaganje tog najvećeg udruženja Jevreja u Hrvatskoj.

Poslanici zagrebačke Gradske skupštine odlučili su na sjednici 4. juna da će Grad Zagreb u Branimirovoj ulici, pokraj Glavnog kolodvora, podići Spomenik žrtvama Holokausta, autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine, kao gestu sjećanja na šest miliona Jevreja stradalih u Holokaustu s porukom da se prošlost ne ponovi.

Izvor: www.jutarnji.hr

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: