fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Јеврејска општина Загреб: ‘Спомеником жртвама Холокауста жели се прикрити истина о страдањима у НДХ’

Јеврејска општина Загреб (ЖОЗ) затражила је поништење „срамотне“ одлуке о подизању споменика жртвама Холокауста у Загребу јер сматрају да се тиме жели прикрити истина о страдањима Јевреја у Независној држави Хрватској (НДХ).

Огњен Kраус, предсједник Јеврејске општине Загреб; ФОТО: Marko Todorov / CROPIX
Огњен Kраус, предсједник Јеврејске општине Загреб; ФОТО: Marko Todorov / CROPIX

У ЖОЗ-у сматрају да се подизањем споменика жртвама Холокауста жели прикрити права истина о страдањима Јевреја на подручју Независне државе Хрватске (НДХ) те да се значај и тежина злочина над више десетака хиљада њихових чланова побијених темељем расних закона у периоду од 1941. до 1945. године жели умањити темом која обухвата шест милиона Јевреја побијених диљем свијета.

Напомињу како су сугерисали подизање споменика жртвама Холокауста у НДХ, којим би се изразио пијетет страдалима на овим просторима те како би подржали и подизање споменика свим жртвама расних закона НДХ, Ромима, Србима и Јеврејима, антифашистима те противницима усташког режима.

„Споменику за шест милиона Јевреја није мјесто у Загребу и Хрватској јер исти већ егзистира у Берлину. Поједине су европске земље, уважавајући ову чињеницу, обиљежавале страдања Јевреја на својем територију споменицима и меморијалима, увијек и без изнимке уз пристанак и сарадњу локалне јеврејске заједнице“, наводио ЖОЗ, тражећи уважање њихова става и укидање, по њиховом мишљењу, срамотне одлуке Градске скупштине.

У допису упућеном предсједнику загребачке Градске скупштине Драги Пргомету, предсједник ЖОЗ-а Огњен Kраус изразио је противљење подизању споменика, саопштила је Јеврејска општина Загреб, наводећи да се та одлука никако није требала донијети без уважавања њиховог мишљења.

„У неколико смо наврата водили на тему споменика разговоре с градоначелником Загреба Миланом Бандићем који је обећао сарадњу и уважавање нашег става, а с противљењем овој идеји упознали смо на састанку предсједника Владе РХ“, кажу у Јеврејској општини Загреб.

Подсјећају такођер да је о томе дали и неколико јавних саопштења из којих је јасно видљиво неслагање тог највећег удружења Јевреја у Хрватској.

Посланици загребачке Градске скупштине одлучили су на сједници 4. јуна да ће Град Загреб у Бранимировој улици, покрај Главног колодвора, подићи Споменик жртвама Холокауста, аутора Далибора Стошића и Kрешимира Рогине, као гесту сјећања на шест милиона Јевреја страдалих у Холокаусту с поруком да се прошлост не понови.

Извор: www.jutarnji.hr

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: