Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Jevrejska opština protiv Nedića

Datum objave: četvrtak, 20 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Novosti saznaju – Novi akter u procesu rehabilitacije ratnog premijera: Jevrejska opština Beograd smatra da je Nedić aktivno učestvovao u Holokaustu. Zameraju otimanje imovine i hapšenja

Milan Nedić
Milan Nedić

Jevrejska opština Beograd zainteresovana je za aktivno učešće u postupku rehabilitacije ratnog premijera Srbije Milana Nedića, koji je u toku pred Višim sudom u Beogradu, saznaju “Novosti”. Ona će uložiti sve zakonske mogućnosti da zahtev za rehabilitaciju bude odbijen, kaže za naš list Zoran Naumović, punomoćnik Jevrejske opštine.

U postupku će zato, potvrđuje Naumović, predložiti saslušanje eminentnih istoričara, naučnika i stručnjaka za oblast Holokausta, koji će izneti fakte vezane za pogrom pripadnika jevrejske zajednice.

– Pravni interes Jevrejske opštine Beograd da se odbije zahtev za rehabilitaciju Nedića zasniva se na tome da je, prema opštepoznatim istorijskim podacima, on aktivno učestvovao u Holokaustu, koji je na teritoriji današnje Srbije sprovođen nad pripadnicima jevrejske zajednice tokom Drugog svetskog rata. Neprijatna je istina za istoriju srpskog naroda da je, u avgustu 1942. godine, dakle u vreme Nedićeve vlade, Srbija proglašena “područjem očišćenim od Jevreja” – konstatuje Naumović.

Zato bi, kaže, ova rehabilitacija predstavljala obezvređivanje nespornih istorijskih činjenica, i bila uvreda za sve žrtve i naslednike preživelih.

SVEDOCI DO KRAJA MESECA

Jevrejska opština uključiće se u postupak tako što će uputiti do kraja meseca podnesak Višem sudu sa predlogom da sasluša svedoke koji će dokumentovati zašto Nedić ne zaslužuje vraćanje građanskih i drugih prava. Ovo je moguće jer je sud ovlašćen da prikuplja informacije od organizacija i institucija tokom postupka, objašnjava Naumović.

– Ukoliko bi sud usvojio zahtev, Srbija bi pretrpela moralnu i političku štetu i postala jedinstvena u svetu po takvoj nečuvenoj odluci – kaže Naumović.

Ovo potvrđuje i dr Haris Dajč, član Jevrejske opštine Beograd i koordinator istorijskih istraživanja za jevrejsku imovinu oduzetu kao posledica Holokausta.

– Naša opština ima odgovornost prema svojim članovima, građanima Srbije, institucijama Republike i međunarodnoj jevrejskoj zajednici, da se uključi u postupak rehabilitacije. Nedić i njegova vlada direktno su učestvovali u oduzimanju jevrejske nepokretne imovine, kao i u identifikaciji i hapšenju Jevreja na teritoriji cele okupirane Srbije – kaže Dajč.

On tvrdi i da je država kroz Zakon o restituciji indirektno potvrdila odgovornost Nedićeve vlade u Holokaustu. Zahvaljujući uspešnom radu Agencije za restituciju, tako je onemogućen povraćaj nepokretne imovine oduzete od Jevreja, naslednicima onih koji su je protivpravno stekli tokom okupacije.

Beogradski Jevreji
Beogradski Jevreji

– Tokom posete Srbiji, američki potpredsednik Džo Bajden posebno je pohvalio državu i Agenciju za restituciju zbog savesnog sprovođenja zakona. Važno nam je da svojim reagovanjem na proces rehabilitacije Nedića pružimo podršku i institucijama koje štite interese svih građana – kaže Dajč.

Autor: V. C. S.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Nikola Milovančev: Za Sajmište kriv Pavelić, a ne Nedić …

Da li je Nedić okupirao Srbiju | Jadovno 1941.

General Milan Nedić – izdajnik, ili prorok srpskog stradanja …

General Milan Nedić nije pristao ni da samo tri srpska …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top