Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Jevrejska opština protiv Nedića

Datum objave: četvrtak, 20 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Novosti saznaju – Novi akter u procesu rehabilitacije ratnog premijera: Jevrejska opština Beograd smatra da je Nedić aktivno učestvovao u Holokaustu. Zameraju otimanje imovine i hapšenja

Milan Nedić
Milan Nedić

Jevrejska opština Beograd zainteresovana je za aktivno učešće u postupku rehabilitacije ratnog premijera Srbije Milana Nedića, koji je u toku pred Višim sudom u Beogradu, saznaju “Novosti”. Ona će uložiti sve zakonske mogućnosti da zahtev za rehabilitaciju bude odbijen, kaže za naš list Zoran Naumović, punomoćnik Jevrejske opštine.

U postupku će zato, potvrđuje Naumović, predložiti saslušanje eminentnih istoričara, naučnika i stručnjaka za oblast Holokausta, koji će izneti fakte vezane za pogrom pripadnika jevrejske zajednice.

– Pravni interes Jevrejske opštine Beograd da se odbije zahtev za rehabilitaciju Nedića zasniva se na tome da je, prema opštepoznatim istorijskim podacima, on aktivno učestvovao u Holokaustu, koji je na teritoriji današnje Srbije sprovođen nad pripadnicima jevrejske zajednice tokom Drugog svetskog rata. Neprijatna je istina za istoriju srpskog naroda da je, u avgustu 1942. godine, dakle u vreme Nedićeve vlade, Srbija proglašena “područjem očišćenim od Jevreja” – konstatuje Naumović.

Zato bi, kaže, ova rehabilitacija predstavljala obezvređivanje nespornih istorijskih činjenica, i bila uvreda za sve žrtve i naslednike preživelih.

SVEDOCI DO KRAJA MESECA

Jevrejska opština uključiće se u postupak tako što će uputiti do kraja meseca podnesak Višem sudu sa predlogom da sasluša svedoke koji će dokumentovati zašto Nedić ne zaslužuje vraćanje građanskih i drugih prava. Ovo je moguće jer je sud ovlašćen da prikuplja informacije od organizacija i institucija tokom postupka, objašnjava Naumović.

– Ukoliko bi sud usvojio zahtev, Srbija bi pretrpela moralnu i političku štetu i postala jedinstvena u svetu po takvoj nečuvenoj odluci – kaže Naumović.

Ovo potvrđuje i dr Haris Dajč, član Jevrejske opštine Beograd i koordinator istorijskih istraživanja za jevrejsku imovinu oduzetu kao posledica Holokausta.

– Naša opština ima odgovornost prema svojim članovima, građanima Srbije, institucijama Republike i međunarodnoj jevrejskoj zajednici, da se uključi u postupak rehabilitacije. Nedić i njegova vlada direktno su učestvovali u oduzimanju jevrejske nepokretne imovine, kao i u identifikaciji i hapšenju Jevreja na teritoriji cele okupirane Srbije – kaže Dajč.

On tvrdi i da je država kroz Zakon o restituciji indirektno potvrdila odgovornost Nedićeve vlade u Holokaustu. Zahvaljujući uspešnom radu Agencije za restituciju, tako je onemogućen povraćaj nepokretne imovine oduzete od Jevreja, naslednicima onih koji su je protivpravno stekli tokom okupacije.

Beogradski Jevreji
Beogradski Jevreji

– Tokom posete Srbiji, američki potpredsednik Džo Bajden posebno je pohvalio državu i Agenciju za restituciju zbog savesnog sprovođenja zakona. Važno nam je da svojim reagovanjem na proces rehabilitacije Nedića pružimo podršku i institucijama koje štite interese svih građana – kaže Dajč.

Autor: V. C. S.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Nikola Milovančev: Za Sajmište kriv Pavelić, a ne Nedić …

Da li je Nedić okupirao Srbiju | Jadovno 1941.

General Milan Nedić – izdajnik, ili prorok srpskog stradanja …

General Milan Nedić nije pristao ni da samo tri srpska …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top