fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Jevrejska opština kritikuje zajednicu: Savezu sa devetoro zaposlenih 200.000 evra

Jevrejska opština Beograd kritikuje način na koji Jevrejska zajednica troši novac. Mandić: Imamo najviše članova, a dobijamo samo 86.000 evra

Zgrada Saveza jevrejskih opština Foto V. Danilov
Jevrejska opština Beograd

Oči članova svih 10 jevrejskih opština u Srbiji uprte su u Vladu, uz očekivanje da će, kako je nezvanično najavljeno, ove nedelje imenovati svog člana i ujedno predsednika Nadzornog odbora. Zadatak ovog odbora, sa čijim se formiranjem kasni duže od godinu dana, jeste da kontroliše raspolaganje ogromnom svotom novca, koju Savez jevrejskih opština od prošle godine dobija iz budžeta po Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta.

Najveća, Jevrejska opština Beograd obuhvata 64 odsto svih članova jevrejske zajednice na teritoriji Srbije. Uprkos tome, kako kaže njen predsednik Danilo Medić, za jednogodišnje funkcionisanje dobila je svega 86.000 evra. A ostale jevrejske opštine prošle su još lošije.

– Nismo se bunili zbog iznosa jer su nam, zahvaljujući uspešnoj saradnji sa Agencijom za restituciju i njenoj ekspeditivnosti, vraćene nekretnine, od čijeg rentiranja možemo da se izdržavamo i pomažemo Jevrejsku opštinu Priština, koja nije dobila ni dinara. Od 950.000 evra, koliko je jevrejska zajednica dobila iz budžeta, 427.000 je odvojeno za Savez jevrejskih opština i pojedinačne opštine, ali tako da je Savez dobio pola a mi svi ostali drugu polovinu – kaže Medić.

Pritom, kako ističe, za razliku od opština, Savez nema članstvo i ima samo devetoro zaposlenih. Osim JO Priština, novac nije dobila ni JO Zemun, uz obrazloženje da nije otvorila budžetski račun, iako ima otvoren trezorski. Pritom, objašnjavaju u JO Beograd, prema Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta, budžetski novac moraju da dobiju sve jevrejske opštine za funkcionisanje, plus za projekte.

ZAMERKE

Ovo nisu jedine zamerke u vezi s trošenjem novca koji stiže iz državne kase. Medić kaže da je dužnost predsednika JOB preuzeo u oktobru prošle godine i da je odmah primetio da je 49 miliona uplaćeno investicionom fondu.

– Obrazloženje je bilo da pare ne treba da leže na računu već da se oplode. To je suprotno Zakonu o budžetu – kaže Medić.

Job ima zamerku i jer su ljudi koji upravljaju sredstvima ujedno i delegirani članovi Nadzornog odbora.

Autor: V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Jevrejska opština: Godina trošenja, ali bez kočnica

Dva miliona evra od jevrejske imovine bez kontrole?

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: