Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Јеврејска општина: Година трошења, али без кочница

Председник Јеврејске општине Земун и бивши председник Савеза јеврејских општина Ненад Фогел: Коцкају се улагањем у инвестиционе фондове. Наша општина искључена

Зграда Савеза јеврејских општина Фото В. Данилов
Зграда Савеза јеврејских општина Фото В. Данилов

Као неко ко има директан увид у начин на који се дели 950.000 евра, колико јеврејска заједница прима годишње, морам да кажем да су расподела и трошење без икакве контроле обележили прву годину откако наша заједница прима огромна средства од Републике на име обештећења за имовину која је остала иза страдалих породица, каже за „Новости“ председник Јеврејске општине Земун Ненад Фогел.

Он је реаговао на текст „Два милиона евра од јеврејске имовине без икакве контроле“, који је изашао пре два дана у нашем листу, као и на изјаве председника Савеза јеврејских општина Роберта Сабадоша да се извештаји о сваком утрошеном динару редовно достављају Министарству финансија. Фогел тврди да се новац додељује супротно закону, паушално, и да се СЈО „коцка“ улажући државне паре у инвестиционе фондове.

– Они чију имовину користимо превртали би се у гробу када би знали како се троши оно што су тешком муком створили. Уместо да поштују закон и новац који желе да штеде полажу на рачуне банака, СЈО се са буџетским средствима коцка преко инвестиционих фондова, нпр. „Рајфајзен кеш“ – каже Фогел.

Како тврди, пошто држава није формирала надзорни одбор, који би контролисао трошење новца, осам од девет јеврејских општина „буразерски“ је поделило, у децембру, 20 милиона динара за пројекте који је требало да буду реализовани током 2017.

– Из те расподеле је, на препоруку председника Савеза, искључена Јеврејска општина Земун. Тих 20 милиона подељено је без икаквих критеријума – каже он.

У Одбору за надзор јеврејска заједница има право на два члана, Светска јеврејска организација за реституцију на још два и држава на једног. Једино држава до сада није делегирала свог председника. Али по Фогеловом мишљењу, занимљиво је и кога је делегирала јеврејска заједница – Роберта Сабадоша, председника СЈО, и Рубена Дајча, председника финансијске комисије Савеза.

– Они који одлучују о трошењу буџетских средстава не могу сами себе да контролишу – примећује Фогел.

Ненад Фогел Фото Ж. Кнежевић
Ненад Фогел Фото Ж. Кнежевић

Јеврејска општина Земун обратила се премијерки Ани Брнабић и Министарству правде и очекују да ће се у Савезу ускоро појавити буџетска инспекција.

Сличне примедбе има и Александар Нећак, некадашњи председник Савеза јеврејских општина.

– За све што се дешава делом је крива држава јер не поштује сопствени закон и дуже од годину дана не формира надзорни одбор који би контролисао план расподеле и трошење пара из буџета, а другим делом СЈО. Постоје одређене неправилности због којих немамо коме да се жалимо, јер нам сви кажу: „Није наша надлежност, обратите се надзорном одбору.“ Вртимо се у зачараном кругу – каже Нећак.

НАДЗОР – ОД НЕДЕЉЕ

Надзорни одбор, који ће контролисати намену и трошење средстава по Закону о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста без наследника, биће формиран од недеље. Како сазнају „Новости“, Влада ће тада на седници изабрати свог делегата.

Аутор: В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Два милиона евра од јеврејске имовине без контроле?

Четрдесет некретнина враћено јеврејским општинама | Јадовно …

4.000 породица чека да им држава врати отете њиве | Јадовно …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: