Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Jevreji i Subnor hoće da svedoče

Datum objave: utorak, 29 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Novi zahtevi zainteresovanih strana u postupku rehabilitacije Milana Nedića, ratnog premijera Srbije. Sud treba naknadno da odluči o ovom pitanju

Nedićeve zasluge na transparentima, foto A. Stanković
Nedićeve zasluge na transparentima,
foto A. Stanković

Savez jevrejskih opština, Jevrejska opština Beograd i Subnor tražili su da se uključe u postupak rehabilitacije premijera Srbije tokom nemačke okupacije Milana Nedića. Sud će o ovome naknadno odlučiti i obavestiti zainteresovane stranke, izjavila je Anđelka Opačić, sudija u ovom postupku pred Višim sudom u Beogradu. I Više javno tužilaštvo tražilo je uvid u dokumentaciju, pre odluke da li će učešće tražiti i država.

Ovom predlogu oštro se suprotstavio zastupnik predlagača rehabilitacije Zoran Živanović, istakavši da je postupak, po Zakonu o rehabilitaciji iz 2006, jednostranački:

– Bilo je sličnih predloga i u drugim postupcima, kao što je na primer rehabilitacija generala Draže Mihailovića, ali je sud odbio. Postoji čak i takva presuda Apelacionog suda upravo po žalbi Subnora – rekao je Živanović.

Zastupnik Saveza jevrejskih opština Branislav Čubrilo istakao je da predmet nosi oznaku iz 2015, pa se mora suditi po zakonu iz 2011. godine:

– Država, odnosno javno tužilaštvo, ima pravo da se pojavi kao protivnik predlagača, pa predlažem da se postupak prekine dok se tužilaštvo ne izjasni da li će u njemu uzeti učešće. Od toga zavisi i da li će biti prihvaćen Savez jevrejskih opština kao umešač na strani države.

Budući da ovo nije prihvaćeno, on je napustio suđenje, a u nastavku je svedočio Dragan Aleksić iz Instituta za noviju istoriju Srbije. Po njemu, Nedić nije imao uticaja na donošenje propisa, rad specijalne policije, hapšenje Jevreja i oduzimanje njihove imovine, kao ni na rad logora Banjica, jer je sve to bilo u nadležnosti okupacionih vlasti.

Aleksić je svedočio da je srpska vlada morala da prihvati eksploataciju zemlje jer su takve ugovore, još 1940. godine, sklopile jugoslovenske vlasti, obavezavši se da liferuju žitarice, masti, obojene metale i tekstilne sirovine potrebne za ratnu privredu. Nemci su, koristeći poziciju sile, naročito eksploatisali rudnik bakra “Bor”, rudnik molibdena kod Surdulice, kao i pet rudnika antimona u Podrinju. Kada je Gering naložio da se izveze dodatnih 100.000 tona pšenice, Nedić je podneo ostavku, koju Nemci nisu prihvatili, i zapretio samoubistvom. Zahtev za dodatni izvoz je povučen.

Nedić kao personifikacija fašizma

– Srbija je bila okupirano područje pod nemačkom vojnom upravom i na njoj su važili nemački vojni zakoni – naglasio je Aleksić. Takođe je istakao da je specijalna policija samo finansijski potpadala pod srpsku vladu, dok je komandno bila podređena isključivo Gestapou.

Na pitanje suda šta zna o Uredbi o prelasku jevrejske imovine u imovinu Srbije, iz avgusta 1942, Aleksić je rekao da su Nemci opljačkali svu pokretnu imovinu, a da je i nepokretna, posle likvidacije Jevreja, prešla u ruke nemačkih vlasti. Komesarijat za jevrejsku imovinu je, direktnom pogodbom, rasprodavao kuće za bagatelu Nemcima i folskdojčerima. Posle godinu dana ostatak je poveren na prodaju Srbiji, preko Državne hipotekarne banke, ali se novac slivao opet u nemačke džepove na ime ratne odštete.

SUKOB NEISTOMIŠLjNIKA

I u sudu i ispred suda došlo je do verbalnih okršaja pristalica Nedića i komunista. Pola suđenja proteklo je uz zvuke revolucionarnih pesama, a kada su Nedićeve pristalice izgazile zastavu SKOJ, komunisti su počeli da skandiraju “Svinja debela, sama se ubila”. Istovremeno, advokat Čubrilo verbalno se sukobio i sa Petrom Grujičićem, iz Pariza, u hodniku suda, pa je pozvao sudsku stražu da interveniše.

Autor: V. Crnjanski Spasojević

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Jevrejska opština protiv Nedića | Jadovno 1941.

Nedić nije progonio Jevreje | Jadovno 1941.

Nedić ili vatikansko-kominternovski rozarijum mejnstrim …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Jevreji i Subnor hoće da svedoče“

Krajincanin kaže:

Kad vidimo sve ko je protiv rehabilitacije, da su to sve najveci rodomrzitelji, onda shvatimo da ga ipak treba rehabilitovati, jer je bio Srbin i branio Srpske interese.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top